Съдят катаджия за подкуп от 50 лева

0
28
Снимка: архив

Казал на шофьора, че му „спестил спиране от движение, ще му пише един фиш и трябва да почерпи“

Катаджия е предаден на съд за поискан и приет подкуп при изпълнение на служебните си задължения на столично кръстовище, съобщават от Апелативната прокуратура в София.

Обвиняемият Й. Д. работел като полицай в отдел „Пътна полиция“ в Столична дирекция на МВР. Служебните си задължения, касаещи дейностите по контрол на пътното движение, той бил длъжен да изпълнява съгласно утвърдена инструкция. В частност проверката на шофьор следвало да се извършва задължително при неработещ двигател, с участието на поне двама полицейски служители, в обхвата на заснемане на камерите на автоматизираната информационна система.

На 24.05.2018 г. Й.Д. бил наряд на пост за регулиране и подпомагане на движението на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“ в столицата. Около 16 ч той приближил лек автомобил „Опел“, който малко преди това бил оставен за няколко минути на аварийни светлини и поискал от водача му – И.К., документи за проверка. Служителят на реда установил, че собственикът на колата е бащата на К., както и че е изтекъл срокът на годишен технически преглед.

Водачът очаквал да бъде санкциониран, но вместо това полицаят първо се отдалечил, за да напише нещо. Не след дълго се върнал и заявил, че му „спестил спиране от движение“, „ще му пише един фиш“ и „трябва да почерпи“. Водачът му дал банкнота от петдесет лева.

По същото време наблизо минавал старши инспектор в отдел „Пътна полиция“ на СДВР, който видял действията на Й.Д. по извършването на проверката. Веднага му се обадил и го попитал за причината, поради която при констатиране на нарушител той не се е свързал с него за изпращане на втори служител съгласно установения ред. Обвиняемият се оправдал с това, че водачът бил спрял на спирката на градски транспорт и ще му състави фиш. Било му наредено да изготви докладна записка за случая.

В хода на разследване на случая е било установено, че автоконтрольорът поискал и приел дар – парична сума в размер на 50 лева, за да не се състави акт за констатирано от него нарушение.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.