Първо дело на Лаура Кьовеши стигна до съд у нас – за подкуп от 5000 лева

0
143
Снимка: архив

Подсъдим е чиновник от фонд „Земеделие“

Европейската прокуратура се похвали с първи внесен в съда обвинителен акт в България. Към наказателна отговорност е привлечен главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“ за това, че е получил подкуп от 5000 лева от собственик на земеделско предприятие, съобщиха от европейската институция, ръководена от Лаура Кьовеши.

Според обвинението бизнесменът И.Г. е кандидатствал за субсидия по европейската програма „Развитие на селските райони 2014-2020“, която се управлява от ДФЗ. Въпреки че според правилата фермерът е имал право на тези средства и е трябвало да ги получи през декември 2020 г., това не се е случило. Затова през февруари 2021 г. решил да вземе нещата в свои ръце и да потърси помощ. Негов приятел го свързал с обвиняемия Т.Д.

Експертът в ДФЗ му обяснил, че знае защо субсидиите му се бавят, и му предложил помощ, ако му плати подкуп в размер на 5000 лв. Преди обаче да предаде уговорения подкуп на чиновника, бизнесменът получил част от очакваната субсидия. След това му били изплатени още 600 000 лв. субсидия. Това обаче не бил краят на взаимоотношенията между двамата. Впоследствие фермерът платил допълнително 5000 лв. на обвиняемия, за да гарантира, че ДФЗ няма да извършва допълнителни проверки, касаещи субсидията.

Обвиняемият Т.Д. е задържан под стража от септември 2021 г. Вчера той е бил изслушан на първо съдебно заседание по делото в Специализирания наказателен съд. Присъдата се очаква през следващите месеци, уточняват от Европейската прокуратура.