Васил Божков лъсна зад атаката срещу България за европейската заповед за арест

0
1961
Ася Стоянова е участник във всичко протести.

Вижте ролята на Би Ти Ви и адвокатите-протестъри около Ивет Добромирова (СНИМКИ)

Агенция ПИК

Плажуващият в Дубай хазартен бос Васил Божков лъсна зад атаката срещу България, свързана с отмяната на европейската заповед за арест. Хората му сами се издадоха, че той стои в дъното на заговора, както и че продължава да има влияние над едноименната Божков ТВ, дори след смяната на собствеността и ръководните кадри в телевизията.Аферата касае казус, от който Божков има лична изгода като издирвано лице, след като по-рано днес стана ясно, че Съдът на Европейския съюз (СЕС) даде знак на България, че нормативната уредба по издаването на Европейска заповед за арест се нуждае от спешна промяна.

Ася Стоянова-Манджукова и мъжът й са редовни участници в опитите за метеж, организирани с участието на Божков през 2020 г.

А ролята на Божков си пролича покрай престараването на обслужващите го журналисти в БТВ начело с Канна Рачева. Този път обаче напъните им изиграха лоша шега и на поръчителя, и на изпълнителите, тъй като бе разкрито, че именно свързани с Божков адвокати стоят в дъното на атакуваната пред Съда на Европейския съюз европейска заповед за арест, издавана от българските прокурори.Дори за незапознатите схемата лъсва от проследяването на елементарните факти. Не друг, а именно Васил Божков първи съобщи в профила си във фейсбук за решение на Съда в Люксембург от 10 март 2021 г., с което се изисква налагането на съдебен контрол над издаваните от българските прокурори европейски заповеди за арест.

Няколко часа по-късно на сайта на БТВ се появява друга информация, свързана с Божков. Този път за отмяна на запор на личното му имущество, станало с решение на Административния съд в София.

Без да има каквато и да е логична връзка – същата публикация продължава с информацията за решението на Съда в Люксембург.

В статията обаче е цитирано името на адвокат Ася Манджукова-Стоянова, която е представена като защитник на българин от Свищов, който е търсен във Великобритания за извършена в България кражба. Казусът е от 2019 г., но английски адвокати на нашия сънародник издействат британски съд да изпрати запитване до Съда на ЕС, с което да се атакува основанието на българската прокуратура да се иска неговото задържане и последващото му връщане в страната, едва в средата на 2020 г.

Ася Стоянова е участник във всичко протести.

Казусът пред британския съд, който става повод за сезирането на СЕС, е по европейска заповед от 28 януари 2020 г. Към онзи момент обаче Божков не е със статут на издирван. Родната прокуратура го обяви за издирвано лице ден по-късно – на 29 януари. Божков вече е беглец от прокуратурата и срещу него е издадена Европейска заповед за арест, когато Манджукова-Стоянова издейства британски съд да изпрати запитване до Съда на ЕС, с което да се атакува основанието на българската прокуратура да се иска задържането на неизвестния българин от Свищов, чиито казус удобно е ползван.Оказва се, че нашенецът от Свищов междувременно се сдобил и с адвокат у нас, а именно – Ася Манджукова-Стоянова, според която действията на българските обвинители са неправомерни, защото не подлежат на контрол от съда. Манджукова-Стоянова се включва в делото в момент, в който Божков провокира неуспешния опит за метеж. Защо от повече от 15 000 адвокати у нас защитник по казуса се оказва именно Ася Манджукова-Стоянова има своето напълно логично обяснения.

Адвокатката, която участва в сезирането на Европейския съд в интерес на Васил Божков, е съдружник с мъжа на пиарката на Божков – Ивет Добромирова

Тя е съдружник в адвокатската фирма „Манджукова, Шопов и Петров“, заедно с адвокатите Милен Шопов и Румен Петров, съпруг на настоящата пиарка на Васил Божков – Ивет Добромирова. Според публикацията на БТВ, без изненада, адвокат Ася Манджукова-Стоянова е дала ексклузивен коментар по казуса с решението на Съда на ЕС именно пред Божков ТВ. Адвокатите Манджукова-Стоянова, Шопов и Петров, както и техните половинки, сред които най-известна е Ивет Добромирова, са дежурни протестъри в последните години.

Ивет Добромирова и Румен Петров на протест на жълтите павета.

И докато Ивет и Румен Петров бяха „командировани“ от Божков да бранят имиджа му от френския прованс, то тяхната приятелка Ася Манджукова-Стоянова и съпругът й са вземали дейно участие в координираните и подкрепяни от Васил Божков миналогодишни протести.

Канна Рачева на метежа с „Отровното трио“, а после обяви в ефир, че ако няма протести, ще си измисли.

Най-ощетена от цялата схема обаче се оказва Канна Рачева, която за пореден път показва своите зависимости от обвиняеми олигарси със солидни финансови възможности. Новата издънка на Рачева идва след като в разгара на метежа миналата година обяви в ефир, че ще се измисли за протести на българи по света.