Съпругата на Божков остава в ареста, според прокурора не била обикновена домакиня

0
88
Елена Динева Снимка: NOVA

Гнус ме е да коментирам твърденията на свидетеля, каза Елена Динева в съда

Съпругата на Васил Божков – Елена Динева, остава в ареста, реши Апелативният специализиран съд, съобщават от „24 часа“. Динева можеше да излезе на свобода с гаранция от 1,5 млн, лева гаранция, но шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев реши, че в настоящия момент най-удачно е „задържане под стража“. Тя можела да повлияе на свидетелите, както имало достатъчно доказателства за обоснованото предположение, че Динева е част от организираната престъпна група.

Днес свидетели срещу Божков разкриха, че Динева му повлияла при покупката на бившата Телефонна палата и е имала изключително влияние върху мъжа си. Показанията им бяха цитирани от прокурор Тихомир Стоев.

„Елена Динева не е обикновена домакиня, тя е партньор на Васил Божков не само в живота, но и в бизнеса“, посочи Стоев. Той поиска тя да бъде върната в ареста. Адвокатите й Трендафил Трендафилов и Людмил Рангелов пък настояха на клиентката им да не бъде определяна никаква мярка или алтернативно огромната гаранция да бъде намалена.

„От 28 януари тя е в условията на квазидомашен арест. В жилището й постоянно се извършват претърсвания и изземвания“, посочи адвокат Трендафилов. Той добави, че по делото има информация за банкови сметки, но не и за тяхната наличност.

Самата Елена Динева също говори в своя зашита пред съда, като тя предупреди, че ще бъде изключително емоционална. „Моите интереси са изцяло в културата, имам приятели писатели, спортисти, не съм се занимавала никога с „Националната лотария“. Тя посочи, че е завършила икономика, след това ВИАС, занимавала се е с реклама и маркетинг в началото на кариерата си, но никога не и с лотарийните игри.

„Днес разбрах, че съм обществено опасна, защото съм се ползвала с авторитет и доверие, но това може само да ме ласкае“. Преди делото съпругата на Божков помоли да прочете някои от разпитите на свидетелите. Пред съдиите тя каза, че единият от тях е градинар, другата е хигиенистка в кухнята, имало и три рецепционистки от офиса на ул. „Московска“, които даже не познавала.

Разпитаният за пореден път тази сутрин Цветомир Найденов, който е основен свидетел по делото, Динева не била виждала от повече от 3 години. По повод на неговия разпит тя каза, че много мръсно и гнусно я е квалифицирал като човек. Със съпруга й били женени от много дълго време и влиянието можело да е и уважение. В семейството те нямали практиката да коментират бизнес ангажиментите на Васил Божков през деня. Динева се възмути от това, че в показанията си Цветомир Найденов едва ли не твърдял, че тя била организирала убийство. Това даже и няма да го коментирам, посочи Динева.

„Гнус ме е и да коментирам твърдението, че едва ли не съм знаела за някакви изнасилвания“. По повод на разпитите тя каза, че това, което видяла, излизало извън всякакви граници. Това били доноси.