Температурите до Ивановден над нулата

0
22
Снимка: Нова

На Нова година – 11 градуса

Обещаният от синоптиците сняг на Стефановден остана мираж, той падна западно от България. Няма да има и на Нова година, заяви климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от Днес.бг.

„Времето около коледните и новогодишните празници не е просто топло. То е горещо. Като сравняваме с Великден – тогава времето е доста по-студено спрямо дните до Нова година. Това не е нещо изключително“, допълни той.

Над България в момента има един студен фронт, който обаче няма да промени съществено ситуацията с времето. Това се дължи на високото атмосферно налягане и влажният въздух, който идва от Атлантическия океан. Когато обаче тази по-голяма влажност достигне територията на Западните Балкани – тя изчезва.

„Затова обещахме и сняг на Коледа, но той падна западно от България. Затова очакваме по-студения въздух, който ще нахлуе около Нова Година, да донесе захлаждане. Не се очакват обаче значителни валежи от сняг“, заяви професор Рачев.

Декември е бил влажен с валежи, които са попълнили водния баланс в язовирите. Около Нова година ни очакват температури около 11 градуса, но след това ще нахлуе по-студен въздух. Той обаче няма да понижи живака в термометрите значително. „Поне до 5-6 януари, няма да има отрицателни температури“, категоричен е Рачев.

Над 1200 метра ще има условия за каране на ски, но на по-ниските места снегът е малко.