Проф. Витанов: Проблемите с коронавируса идват след Ивановден

0
37
Цяла България е в червената или тъмночервената ковид зона.

Но още болниците не са претоварени и не се очаква локдаун, прознозира математикът

Локдаун не се очаква пред следващите две седмици, гласи прогнозата на математика проф. Николай Витанов. Той уточнява, че базовото репродуктивно число днес е 1.33, което означава, че се очаква обхватът на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава.

Въпреки това обаче болниците още не са натоварени напълно и медицинският персонал още не е изпозаразен. „Тоест, няма предпоставки за пълен локдаун. Според мен. Знаете, че решението за това е политическо обаче и тези решения не ги взимам аз. Да ви напомня – никога не съм участвал във взимането на такива решения“, подчертава математикът от БАН.

Той припомня ноемврийската си прогноза, която говореше, че проблемите ще започнат след Ивановден. „Ивановден е утре. Пиша това заради юрдечетата, които крякат, че и те можели да дават прогнози. Къде бяхте ноември да дадете тази прогноза? Крякахте от диваните как Витанов трябва да бъде съден и убит, защото плашел хората. Витанов не плаши хората. Той ги информира какво има да става, и то доста точно“, заявява професорът във фейсбук.

Очакванията са точно 2 седмици след Ивановден, 21 януари, да имаме пълна доминация на омикрона – над 90-95% от регистрираните случаи да са от този вариант.

„Пример. Регистрират се 1000 случая на делта варианта на ден. За да има доминация омикрона, трябва да се регистрират 9000-9500 случая от него на ден. Колко стават общо – сметнете си сами, че ако ви го напиша аз, юрдеците ще крякнат. Смъртността се очаква да остане на досегашните нива – 50-60 средно на ден. Очакванията са дори за леко намаление през следващата седмица“, прогнозира той.

И завършва с шеговит призив:

„Спазвайте мерките, за да провалите песимистичния сценарий на Витанов, а той е, че през март месец на официалния портал ще видим над 1 000 000 като число за регистрираните заразени и над 33 500 като число за смъртните случаи (към днешна дата 31 303). Давайте, нека на проклетия Витанов да му стане зле, нека не се реализира песимистичният му сценарий.“