В началото на следващата седмица температурите падат с 10 градуса

0
78
Петър Янков

Активизирането на „Ел Ниньо“ предвещава по-люта зима и повече сняг с по-ниски температури, прогнозира синоптикът

„През почивните дни температурите ще се повишат чувствително, в неделя в североизточните райони и Северозапада ще достигнат 30-31 градуса. От неделя следобед и през нощта започва захлаждане, в началото на седмицата с 10 градуса ще се понижат температурите. Средните ще бъдат 11-16 градуса, в София – 11. Валежи ще има повече в северните и североизточни райони, по планините ще превали и мокър сняг“, прогнозира синоптикът Петър Янков в предаването „България сутрин“.

Бурният вятър от последните дни няма повече да ни притеснява. През следващите дни той ще продължи да отслабва. Тази сутрин по долното поречие на Струма и в Странджа около Малко Търново вече се появиха сутрешни мъгли, но те бързо ще се разсеят.

Сутрин температурите ще бъдат 6-11 градуса, в Добруджа 3-4 градуса.

Топло ще бъде през уикенда и по планините. В планинските ни курорти се очакват 17-18 градуса. Синоптикът препоръчва връхната дреха да бъде винаги под ръка. След това захлаждане ще има временно бързо повишение на температурите, а след него се задава ново чувствително захлаждане.

„Ще видим как зимата дава заявка, максималните температури 7-11 градуса, валежи от сняг ще има над 1500 метра, по високите полета в Западна България. В края на следващата седмица може да има по-забелязваща се снежна покривка по високите части“, добави синоптикът.

Той подчерта, че в дългосрочен план ново затопляне се очаква след 20 октомври. А вече има и прогнози за предстоящата зима.

„Активизирането на „Ел Ниньо“ предвещава по-люта зима и повече сняг с по-ниски температури. Засега декември се очаква да бъде валежен за Балканите, а януари – по-топъл“, заяви Янков.

Топло през уикенда ще бъде и в Гърция. Там температурата на въздуха ще бъде 26-30 градуса, на морската вода – 23-24.