Томислав Дончев: Даваме на банките, за да не бързат да вземат къщите на хората

0
949
свидетелство
Томислав Дончев

Правителството очаква в следващите дни финансовите институции да проявят гъвкавост

Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите. Това обясни пред NOVA вицепремиерът Томислав Дончев.

Сумата за търговските банки е 600 млн., но реално ще ползват около 2,5 милиарда, обясни вицепремиерът.

Банките да имат въздух – да не бъдат толкова настоятелни, когато има необслужвани кредити, да не ви продадат имуществото, категоричен беше заместник-премиерът.

„Аз се надявам в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост – да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски.

Всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. „500 млн. през Българската банка за развитие са допълнителните гаранции за търговските банки, които обаче, като мултипликатор, като реален ефект ще имат не по-малко от 2,5 млрд.“, заяви той.

„Парите, които пренасочваме, са 600 млн., но при нужда ще стигнат милиард“, обеща Томислав Дончев.

„Парите в бюджета са взаимноспомагателна каса и ако не внасяме пари, няма как да харчим“, каза още вицепремиерът, попитан какво да правят фирмите, които вече са платили корпоративния данък. Стана ясно, че за онези, които вече са си платили, няма обратен ход.

„Най-важни в настоящата ситуация са хората“, категоричен беше вицепремиерът. Абсолютен приоритет е здравето на заетите в борбата с копонавируса и затова се отпускат 40 млн. лв. за служителите на първа линия за маски, защитни облекла и нови респиратори, в това число и допълнителните 1000 лв. върху възнагражденията. Финансира се и увеличаване на капацитета на службите за домашен патронаж, за да не излизат възрастните хора навън. Дончев направи уговорката, че това са само първата вълна мерки, а впоследствие ще се мисли и за още. „Това са мерки, които на първия етап са напълно достатъчни“, заключи той.

По думите му държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. „Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация“, каза Дончев.

„Няма да откажем което и да е предложение“, каза Томислав Дончев за идеите на бизнеса относно икономическите мерки. Той допълни, че има екип, който анализира всяко подадено предложение, но форматът е Националният съвет за тристранно сътрудничество, който е органът за вземането на тези решения.