Трима полицаи арестувани за множество подкупи на пътя

0
38
Снимка: DarikNews

Корумпираните служители са били наблюдавани над 5 месеца

Трима полицейски служители от районното управление в град Сливо поле до Русе са задържани и обвинени във вземане на подкупи от шофьори, съобщават от прокуратурата.

Участниците в акцията са били служители под прикритие на „Вътрешна сигурност“.

На 06.01.2021 г. срещу 7.01.2021 г. на пътя Силистра – Русе двама полицейски служители осъществявали пътен контрол. По време на проверката те установили нарушение от водач на автомобил, но вместо да му съставят акт и той да заплати глоба в полза на държавата, му поискали сумата от 30 лева, която задържали за себе си.

Непосредствено след получаване на поискания подкуп полицейските служители са задържани. При извършен на мястото личен обиск сумата е намерена в униформата на единия от тях.

Окръжна прокуратура – Русе, и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР са наблюдавали полицейските служители в продължение на повече от 5 месеца. При разследването са установени и документирани множество случаи на получени подкупи.

На тримата задържани полицаи са повдигнати обвинения съответно за 12, за 5 и за 9 взети подкупа.

Извършени са общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в Русе и други населени места, както и лични обиски на лица. Разпитани са множество свидетели, включително пред съдия. Изготвени са експертизи и са приложени множество писмени доказателства към делото.

Предстоят разпити на още свидетели и назначаване на експертизи. Прокуратурата ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата обвиняеми.

За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба – до 20 хиляди лева, лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.