Управляващите се разбраха за 250 лева минимална пенсия

0
58
пенсиониране
Снимка: архив

Ще стане 300 лв. до края на управлението на коалицията

В управленската коалиция се обединихме около предложението минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли догодина. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание.

Както знаете вече, сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложили в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лева, каза още Симеонов.

По думите му второто решение, което са взели и което ще материализират, е за приобщаването на децата от ниски социални слоеве към образователната система. Той поясни, че идеята е четири-, пет- и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси на тази група деца. Третото, около което се обединихме, е да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лева за изграждане на нови детски градини и училища, допълни още Симеонов. Той посочи, че четвъртото, около което са се обединили е първият ден от болничните да не се заплаща. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите.

Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лв. до края на управлението, вървим в тази посока, заяви Симеонов. Попитан дали партия „Атака“ е участвала в обсъжданията за бюджета, Симеонов отговори: „Атака“ е изключена от коалиция „Обединени патриоти“. Коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти е запазена. Тя не е променена. Самата коалиция „Обединени патриоти“ е променена“. На въпрос защо сега обсъждат текстове от бюджета, Симеонов посочи, че към този момент са актуални поправките, които ще бъдат внесени между първо и второ четене. Искам да ви припомня съвсем човешки, че бяхме в период на избори, поясни лидерът на НФСБ.

При този бюджет трудно може да се направи индексиране на пенсиите, но ще го заложим в следващия. По думите му това ще бъде заложено в следващия бюджет. Сега това можем да направим, за да извадим тези най-бедни хора, които имат стаж и възраст. Малко от малко държавата е длъжна да им подаде ръка, защото те съставляват най-бедното съсловие от обществото, а са работили цял живот, каза Симеонов.

Това, което мога да ви информирам, е, че различните общини имат приложен подоходен критерий за определяне на таксите към детските градини. Например по-състоятелните хора, които са с доходи над средните за страната, си плащат пълната такса. Други, които са под определени граници на доходите, не плащат и в момента, каза Симеонов и уточни, че таксата се движи между 40 и 60 лв. Няма как да не ги интегрираме тези хора, да ги изселим или да се правим, че ги няма, каза още Валери Симеонов.