Борисов: Управляващите се интересуват само от това кой какви хора ще си назначи в министерствата и агенциите, друго не ги вълнува

0
192
Снимка: фейсбук

Рекорден брой заболели от ковид вчера и днес. Мрем и това вече явно не е новина, коментира лидерът на ГЕРБ

„Рекордните цени на тока и газа, явно вече не са новина. Виждам, че има заигравка с думите, че по цял свят е така“, коментира лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по време на среща с актива на партията в Силистра.

Той даде за пример, че една и съща стока не е на една и съща цена в България и Полша.

„У нас токът се е вдигнал с 400%. Не с 4%, не с 5 стотинки. Горивото в АЕЦ „Козлодуй“ не се е покачило. Въглищата са осигурени и не са на повишена цена. А на фактурата на една шивашка фабрика е 380 пъти нагоре. Къде отиват тези пари“, допълни още Борисов, цитиран от „Трибюн“.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че вече са нанесени щети на всички бизнеси и предприятия.

„Ние при тези цени на тока и газа не сме конкурентоспособни. Ето например торовете – миналата година бяха 450 лв., сега са 1450 лв. Горивото е повишено. Нафтата е по-скъпа от бензина, а машините работят с нафта. Как да има конкурентоспособност. Не виждам как ще реши въпросът“, категоричен е бившият премиер.

Бойко Борисов отбеляза, че в момента управляващите се интересуват само от това кой какви хора ще си назначи в министерствата и агенциите, а друго не ги вълнува.

„Рекорден брой заболели от ковид и вчера и днес. И пак много починали. Мрем и това вече, явно не е новина. Това, че сме първи по смъртност в ЕС от няколко месеца никой не го вълнува.“, допълни той.

„Акад. Денков и той се научи да шикалкави. Сега не било затваряне на училища, било ваканция. Кого лъжете? Нали родителите пак трябва да са вкъщи?“, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се учуди на новината от вчера, че Македония няма да има териториални претенции към България, по думите му нациите се крепят на историята, а правителството я е оставило на заден план:

„Спете спокойно, Банско остава свободно. Представете си на среща с гърците или турците да кажат, че няма да имат териториални претенции. Никога пред мен македонски политик не си е позволявал да каже подобно нещо и вчера е първа новина, че РСМ няма да има териториални претенции. Нациите и народите се крепят на историята, а ние я оставяме на заден план.“

„Минали сме през много лоши, тъжни и нещастни събития на нашата родина, но сме се въздигали. Такава тема да ми повдигат, че се отказват от историята. За първи път отива като държавник и да не сложи едно цвете пред паметника на Гоце Делчев“, допълни бившият премиер.

Борисов коментира и директната линия към РСМ, като заяви, че тя ще трябва да се дотира от държавата и даде за пример, че РСМ си строят магистрали към Косово и Сърбия, но не и към нас.

По повод думите на Пендаровски, че у нас имало македонско малцинство, е добре да се види конституцията ни, която дава равни права на всички. 

Лидерът на ГЕРБ допълни, че Петков много умело е бил вкаран в капана на фашизма и е опасно да се говори за подобно нещо. Той припомни как единствени българите са спасили над 50 хиляди евреи – единствените, и има открити паметници в знак на признателност в Израел.

Влизайки в капана за фашизма, ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер, посочи Борисов.

„Точно въпроса за историята и тези проблеми, които замитаме, ни спираха тези две години. Работата на историческата комисия, учебниците, надписите по паметниците, езикът на омразата“, заяви той.

Бойко Борисов е абсолютно против да се ползва език на омраза и унижение от страна на България.

„Никога нашата памет не трябва да изневерява, има теми, по които не може да се отстъпва. Ще спим спокойно, няма да има териториални претенции към страната ни. А за краткото име беше говорено още преди две години“, припомни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че ще излезе наяве и аферата с машините по време на изборите. Той припомни, че социолозите с голяма точност са познали резултата  на президентските избори за разлика от парламентарните.

„Приемам избора на българския народ и се съобразявам с него. Какво мисля за мандата на Радев е трудно да се каже, защото той премина в сянката на моя мандат. Ние направихме така, че в София да дефилират всички лидери в Европа и главния прокурор на САЩ. През тези години толкова много неща сме направили, а оценката дават хората. Единственият въпрос е как социолозите познаха неговия резултат с точност, но не и на парламентарния вот и рано или късно тази афера с машините ще излезе“, заяви Борисов.

„Тревожим се, защото, ако не се спрат кражбите във ВИК сектора, 30-40 милиона са отишли в този сектор, ако не се спрат сметките за ток, трябва да се вземат мерки. Държавата не е готова и те не са готови да управляват“, категоричен е бившият премиер и лидер на ГЕРБ.