Фандъкова: Кабелът, убил 16-годишното момче в София, е незаконен

0
29
Йорданка Фандъкова Снимка: Монитор

Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, който не е въведен в експлоатация, каза на брифинга главният архитект на София Здравко Здравков

„Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити. Да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая разпоредих проверка, която приключи“. Това заяви на брифинг кметицата на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Дарикнюз“.

„Конкретно кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на еленергия“, заяви столичната кметица.

Договорът с ЧЕЗ за присъединяване към мрежата пък бил сключен през 2011 г. и по думите на Фандъкова представлявал „една хвърчаща бележка“.

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болница „Свети Иван Рилски”, каза още Фандъкова.

Общински строителен контрол е издал предписание за незабавно премахване на обектите.

„При проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд!”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

„С въпросната бележка човекът е подал заявление към ЧЕЗ. Оттам са му казали, че ще се присъедини от страната на „Хиподрума“, в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на „Улично осветление“, в която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение – в такава мрежа се пуска кабел с високо напрежение. Изискванията не допускат да се случва такова нещо”, допълни още той.

„Хората, които са позволили да подпечатат документация, да издават служебни бележи, да подвързват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат своята отговорност”, заяви арх. Здравков.

„Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, който не е въведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се получи този нелеп инцидент. В крайна сметка поставянето на този кабел с високо напрежение е в отклонение с всички действащи нормативи”, каза той.