14-годишно момче преби и ограби 80-годишна жена във Враца

0
21

Дадено е на съд

Окръжната прокуратура във Враца е предала на съд четиринадесетгодишно момче по обвинение за извършен от него грабеж.

Обвиняемият е ученик в 5-ти клас в училище във Враца. Младежът често се разхождал в района на МБАЛ „Христо Ботев“ в града и забелязал, че една от къщите наоколо се обитава от възрастна жена. От разговор с нея разбрал, че живее сама. Решил да се възползва от този факт, като влезе в имота й и извърши кражба.

Вечерта на 5 април 2020 г. той облякъл черно яке с качулка, сложил си черни ръкавици и превързал лицето си с тъмна блуза като маска. В този вид той прескочил оградата на двора и се насочил към къщата на 80-годишната жена. Обвиняемият счупил с ръка прозорчето на входната врата, след което я отключил от вътрешната страна.

Пенсионерката, която по онова време гледала телевизия, чувайки шума от счупеното стъкло, се отправила към коридора с думите „Кой си ти?“ Там я пресрещнало момчето, което я избутало обратно в стаята и я ударило с дървена пръчка по главата. Грабителят повалил възрастната жена на пода и продължил да й нанася удари по цялото тяло, продължавайки да я пита „Къде са парите?“ Докато пострадалата се опитвала да се предпази с ръце, обвиняемият видял на ръката й златен пръстен – тип „халка“ с орнаменти, и го издърпал от пръста й.

Момчето продължило да претърсва стаята, след което започнало да души пострадалата и да настоява да му ги даде.

С последни усилия осемдесетгодишната жена успяла да се освободи и му показала портмонето си в гардероба. В него тя съхранявала сумата от 40 лева. Грабителят ги взел, както и мобилния телефон на пострадалата, след което избягал.

Пострадалата излязла на улицата, за да потърси помощ от съседите си. Бил подаден сигнал на телефон 112, след което на място пристигнали екипите на Бърза помощ и МВР.

След извършването на грабежа, крадецът се прибрал в дома си. Отнетият златен пръстен скрил на тавана, дрехите, с които бил облечен, изгорил. Парите изхарчил за цигари, напитка и сладкиши.

От извършената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалата получила телесни увреждания – счупване на фаланга на пръст и кост на дясната ръка, а освен това и множество охлузвания и кръвонасядания в областта на лицето и тялото.

Предстои наказателното производство срещу непълнолетния да продължи в съда.