Психясал травестит убил българина в Сиатъл

0
46
Станимир Цанков със съпругата си Ваня снимки: фейсбук

Кремират тленните останки на 48-годишния Станимир Цанков в САЩ

Не жена, както първоначално беше съобщено, а изживяващ се като дама мъж е убил старозагореца Станимир Цанков на 23 септември в американския град Сиатъл, пише „Монитор“.

48-годишният старозагорец, който работел като административен мениджър на голям апартаментски комплекс, почина от нанесените му три тежки рани с нож в гърдите въпреки опитите на лекарите от болницата „Хърбървю“ да го спасят. Кървавата драма се разиграла около 11,30 часа на 23 септември при завръщането на наемател в сградата, който останал вбесен, че в негово отсъствие е сменена ключалката на жилището му.

Видимо изпадналият в нервна криза нападател /първоначално обявен като 46-годишната Майкъл Лоул Робъртс/ нахлул в помещение, където в този момент се намирал Цанков и с бясна сила забил три пъти нож в гърдите му. Пострадала и колежка на българина, която направила опит да напръска нападателя с лютив спрей. Стефани се отървала само с повърхностни наранявания. Побеснелият нападател успял да се барикадира в апартамента си и бил изведен навън след близо 6-часови преговори. Преди полицаите да сложат белезниците, травеститът направил опит за самоубийство.

3 млн. долара гаранция определи съдът в Сиатъл за обвиняемия, който бил познат и под името Джъстин Стивънсън, и работел за компанията „Майкрософт“, уточняват местните издания седмица по-късно.

Изданията от Сиатъл допълват, че в полицията е имало досие за Стивънсън. Там имало поне още два аналогични случая от последните месеци, когато мъжът е вдигал скандали и дори направил опит за саморазправа, нахлувайки въоръжен в зала, където се провеждала конференция с негови колеги.

В съдебна зала прокурорите на окръг Кинг, където се разигра трагедията, обвиниха Стивънсън в убийство първа степен и аналогично нападение в сградата Белтаун. Истинската самоличност била открита от регистрите на затвора, където убиецът прекарал няколко денонощия преди това.

Искането на прокуратурата обвиняемият да бъде оставен зад решетките е било прието от съда, тъй като има голяма вероятност той да бъде осъден на доживотен затвор. Близо 50 000 долара бяха събрани за два дни след трагедията от приятели и познати на Цанков по време на благотворителна акция в Интернет, за да бъде подпомогнато семейството му – съпругата Ваня и 18-годишният им син Теодор.

Стотици мъже и жени изразиха съжалението си от случилото се на стената на Станимир Цанков във фейсбук. Пострадалата негова колежка Стефани Карилио пък качи видео, където са запечатани различни моменти от неговата професионална кариера в компанията и отношенията му с останалите служители.

43-годишната дама написа: „Приятелството ни не беше лесно и отне много усилия и от двама ни. Благодарна съм, че намерихме своя начин да имаме време в отношенията си, в което намирахме взаимно уважение и възхищение един към друг. Почивай в мир приятелю!“

На записа се виждат моменти от коледно празненство, където някогашният рейнджър в Камбоджа е облечен в костюм на Дядо Коледа. Семейният приятел Калоян Стойчев пък написа: „Най-добър приятел и страхотен човек почина. Светът никога няма да бъде същият без теб приятелю, почивай в мир!“

Убитият Станимир Цанков е роден на 11 септември 1972 година в Стара Загора, където е завършил техникум по електроника през лятото на 1990 година, след което е влязал да отбие редовната си военна служба. Като редови войник е кандидатствал и бил приет за участие в миротворческата мисия в Камбоджа, припомнят негови познати от онези времена. От над 15 години потърсил щастието си в САЩ, където първоначално завършил „Управление на строителството“ в технически колеж, а впоследствие, през 2016-а година, се дипломирал като бакалавър в Сиатълския университет по специалността „Управление на информационните технологии“. Три години по-късно е започнал работа в компанията „Екуити Резиденшъл“, която поддържа комплекса, където е станала трагедията.

Съпругата му Ваня е от Сливен и работи за „Боинг“, синът им Теодор е ученик. Близки на семейството уточниха, че тленните останки на Станимир Цанков предстои да бъдат кремирани на 4 октомври в Сиатъл.