Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Родителите на 17-годишния шофьор, убил двама, може да влязат в затвора

Родителите на 17-годишния шофьор, убил двама, може да влязат в затвора

0
241
Снимка: БТВ

Младежът вече е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост

Родителите на непълнолетнияфэ водач, обвинен за катастрофата с двама загинали на пътя София – Варна, също може да влязат в затвора. Това каза наблюдаващият прокурор по делото Даниела Харитонова.

Той е допуснал също да излезе от лентата си за движение и без установена от разследването към момента причина да навлезе в насрещната лента, където се е ударил с друг автомобил, чийто водач и спътникът му са загинали.

По отношение на него Окръжна прокуратура – Велико Търново ще се иска постоянен арест. Мярката може да бъде разглеждана в болницата или в съда, в зависимост от здравословното състояние на обвиняемия.

Днес на него му предстои втора операция и след приключването ѝ ще бъде дадено становище от медицинските лица, които са компетентни да укажат как да действа съдът в тази насока. Наказанието, което може да му бъде наложено, е до 5 години лишаване от свобода, посочи Даниела Харитонова.

В случай че бъдат събрани достатъчно и безспорни доказателства, че автомобилът е бил предоставен съзнателно на непълнолетния от някого от неговите родители или и от двамата, тъй като те са негови съсобственици, ще бъде обсъдена възможността на всеки един от тях да бъде повдигнато обвинение за причиняване на престъпния резултат в съучастие като помагачи на престъплението.

Хипотетично законът позволява възможността, освен непълнолетният водач, в затвора до 5 години да лежи и негов родител, ако се установи, че е предоставил автомобила на детето си, обясни Харитонова.

Към момента активно се работи за установяване дали 17-годишният младеж е управлявал автомобил и преди, но засега няма такива данни. Той е разпитан от разследващите, пред които е заявил, че няма спомен за инцидента и се е възползвал от правото си да не дава обяснения по повдигнатото му обвинение. Засега все още не се знае с каква скорост се е движил автомобила на неправоспособния водач.

Младежът няма криминални регистрации като непълнолетен и не е осъждан, каза наблюдаващият прокурор. Процесуалните действия продължават с разпити на свидетели, пише БТА. Има достатъчно такива, но се издирват и нови, добави Харитонова.
Снимка: bTV

Говорителят на Окръжна прокуратура  – Велико Търново Илиян Благоев подчерта, че съдебната институция ще продължи да се бори безкомпромисно, в рамките на правомощията си, да не се допускат подобни трагедии и да има справедливост при настъпване на такива случаи.