Цветанов: Предлагаме отсрочване на дълговете на мюфтийството, а не амнистия

Промяната на решението е дошла заради обществените реакции

0
67
цветанов
Цветан Цветанов

Всяка друга спекулация по тази тема е некоректна, обяви шефът на ПГ на ГЕРБ

Предлагаме в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на дълговете към 31 декември 2018 г., а да има отсрочване. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за вероизповеданията.

Според него всяка друга спекулация в тази тема е некоректно от тези политически сили, които претендират, че са системни и които винаги са говорили, че трябва да има разбирателство.

,,Има много спекулации, че се говори за опрощаване на задължения, които са натрупани от всички вероизповеданаия към 31 декември 2018. Темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания. Тук искам категорично да заявя по никакъв повод нито ПП ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС имат някаква договорка или извиване на страна с ДПС“, разясни още Цветанов.

,,Всяка една държава поддържа своите малцинства и религии по света. Годишно страната ни предоставя около 2 млн. лв. за всички български църкви към БПЦ. И днес мога да заявя, че тези пари, ако бяха опростени, смятам, че всички вероизповедания в България щяха да започнат на чисто“, отбеляза Цветанов.

По думите му Законът за вероизповеданията е придобил политически оттенък, което е недопустимо, когато става въпрос за религия.

,,Тук искам да кажа на тези политически партии, които се изказват, да си припомнят много внимателно протоколното решение между България и Турция за това как България ще приема съответни дарения за Мюфтийството, за българските мюсюлмани и как дирекцията по вероизповедания ще опростява всички тези мита“, допълни той.

Запитан дали премиерът е заповядал обрата в позицията на ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че лидерът на партията участва във всички решения. А промяната в решението дошла на база на обществените реакции, като целта била законът да остане работещ.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here