Цветомир Найденов: Чувал съм от момичета, че Божков държал сакове с големи суми пари в офиса си

0
880
Цветомир Найденов Кадър: ТВ+

Човек с 18 обвинения, всяко от което изисква пари кеш – мокри поръчки, купуване на културни ценности, търговията с влияние, казва бизнесменът

Никога не съм давал рушвети. Но доколкото познавам Божков, той никога няма да плати от името на всички съдружници. Той може да ги накара да платят вместо него, но не и да плаща вместо всички, обяви пред Нова тв Цветомир Найденов, бивш съдружник на издирвания бизнесмен Васил Божков.

Преди дни Васил Божков, срещу когото има 18 повдигнати обвинения и се укрива в Дубай, обяви, че е плащал такса „спокойствие“ на управляващите.

„Нашето семейство има 16% в „Еврофутбол“ през друга фирма. „Еврофутбол“ се контролираше от Васил Божков и ние няма как да не знаем, ако той е плащал някакви 20%, защото той щеше да ги удържи от нас, както и от гръцкия си партньор“, смята той. Найденов отрече да е участвал в „Национална лотария“. Той потвърди думите на други съдружници на бизнесмена, че те също не са знаели за подкупи.
„Човек с 18 обвинения, всяко от което изисква пари кеш – мокри поръчки, купуване на културни ценности, търговията с влияние. В никое от тях няма даване на пари по банков път. Гледайки датите, за 2019 година, таймингът на теглене през октомври съвпада с изборите“, заяви Найденов.

Божков правел внушения, защото такъв бил маниерът му на работа и за да дестабилизира правителството, което според Найденов си е свършило работата.

„Ако Божков е давал такса спокойствие 20% от печалбата на дружествата, които са спестявали данък… Тези 4 компании общо печелят по 200 млн. лв. за година. За 5 години това са 1 млрд. лева, а 20% от тях са 200 млн. лв. Той е извадил платежни документи за 12 млн. лева. Липсват 188 млн. лева от тази такса спокойствие, къде са?“, пита Найденов и подчерта твърдението си, че Божков прави внушения. Той обясни, че когато тегли пари, го проверяват от три различни институции.

„Чувал съм от момичета, които са имали вземане даване с Божков, че е държал сакове с големи суми пари в офиса си“, обяви още Найденов.

Бизнесменът разкри, че е бил принуждаван да плаща по 42 хил. лева на месец, които са давани под формата на дарения за футболен клуб „Левски“.