Шестима обвинени за имотните измами чрез фиктивни бракове с починали хора

0
43
Предстои насрочване на процес.

Сред тях има полицай и служител на ГРАО

Шест души са били привлечени към наказателна отговорност заради участието си в престъпна група за придобиване на чужди имоти чрез фалшиви документи, съобщават от спецпрокуратурата, цитирана от „24 часа“

Сред обвиняемите лица има и служител в Териториално звено ГРАО и полицейски служител. Измамниците са използвали фиктивни актове за граждански брак с починали хора.

Бандата беше задържана на 15 и 16 януари 2020 г. в София при акция на Специализираната прокуратура и служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и ГДБОП.

При извършените в хода на разследването претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, са иззети множество доказателства за престъпната дейност на групата – чужди лични документи, данни за лица, чиито имоти са придобити или са подготвени за придобиване от групата и др.

Ролята на полицейския служител в престъпното сдружение била да издирва възрастни или наскоро починали самотно живеещи хора, които притежават скъпи имоти и пари. Служителката в „ГРАО“ от своя страна заличавала от регистъра евентуални наследници на жертвите.

Иззет е и „издаден“ в Москва фиктивен акт за граждански брак на един от обвинените с починало лице, притежаващо голяма парична сума в банкова сметка и апартамент в центъра на София.

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение задържане под стража за петима от обвиняемите лица. Парична гаранция от 5000 лева е наложена на шестия привлечен за участие в групата.