Шефката на НИМ за ритона на Васил Божков: Всичко, донесено при нас, си е на мястото

0
123
Снимка: Фейсбук

През годините Божков използваше пролуки и несъвършенства в Закона за културното наследство, твърди проф. Николай Овчаров

„В Националния исторически музей /НИМ/ не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче“. Това каза пред БНР директорът на НИМ доц. Бони Петрунова.

Хазартният бос Васил Божков, който се укрива в Дубай и е с 11 повдигнати обвинения, твърди, че ритон от иззетата му колекция е обявен за продажба на свободния пазар. Във фейсбук той показва скрийншот от чат с неизвестен човек, който му праща снимка на ритона и пише: „На пазара е. Интересува ли Ви?“.

Доц. Петрунова увери, че всичко, донесено в НИМ, си е на мястото: „Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус. Покрай него бяха изсипани невероятни обиди върху експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава и няма да го приема по никакъв начин. Ние съхраняваме над 100 000 инвентирани предмета, национално богатство на България“, коментира тя.

„Това, което Божков прави с това съобщение, прилича на нещата с „Левски“. Едни писма, обаждания, които предизвикват, и се стига до това, че всичко това е един кьорфишек. Затова не мога да допусна, че може да бъде изнесено нещо, което е под защитата на музей и на прокуратурата“. Това допълни в коментар по темата археологът проф. Николай Овчаров.

„През годините Божков използваше пролуки и несъвършенства в Закона за културното наследство. Така той успя да направи и няколко изложби. В начина на придобиване на тези предмети е „заровено кучето“, посочи още той.