1 млн. лева гаранция за сина на Божков

0
40
Антон Божков Снимка: България Днес

Обвиняем за пране на пари

Ива Софиянска дойде да подкрепя мъжа си Антон Божков в спецсъда, но сега ще трябва да платят 1 млн. лв. гаранция, за да го измъкнат от ареста. Тази мярка за неотклонение определи Специализираният съд за сина на бизнесмена Васил Божков, обвиняем за пране на пари по поръчка на организирана престъпна група, ръководена от баща му, DarikNews.

По-рано днес спецсъдът остави в ареста бившата секретарка на Васил Божков – Йоана Чолакова. Тя е обвинена, че е част от организирана престъпна група, занимаваща се с иманярство, търговия с културно-исторически ценности и сводничество.

Миналата седмица Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста жената на Васил Божков – Елена Динева, която е обвинена за участие в ръководената от Божков организирана престъпна група. Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че Динева е била не само негов партньор в бизнеса с лотарийни игри, но (видно от събраните по делото доказателства) е участвала и при взимането на решения.

Елена Динева бе поредният близък до Божков човек, който се привлича към наказателна отговорност. Същата мярка беше определена и на съдружника на бизнесмена Александър Тумпаров, който също е обвиняем за участие в организирана престъпна група. Той също като Божков беше обявен за национално и европейско издирване, но беше арестуван в болница, където се лекуваше и беше освободен също срещу гаранция от 1.5 млн. лева.

Покрай Божков обвинения получиха и бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, както и наскоро смененият ѝ началник Александър Георгиев. Божков и Попов са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти двамата да бъдат екстрадирани в България.

Васил Божков има 11 обвинения – в това число – за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.