Шефът на щаба: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години въпреки другите си заболявания

0
52
Снимка: Pixabay

Приоритетен остава автомобилният туризъм, тъй като все още не са ясни мерките в самолетите, каза ген. Мутафчийски

Въпреки че извънредното положение свърши, Националният щаб продължава своята работа и разглежда по-нататъшните приоритети, които са обсъдени с премиера, обясни ген. Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

„Бяха дадени конкретни задачи от страна на премиера за изясняване на по-нататъшните мерки и правила за живот в условията на ковид епидемия“, обясни той.

Били са изследвани и 200 души медицински персонал в една болница, а резултатът показал, че няма нито един заразен. Така че броят на пробите не е относим с броя на заболелите.

Доц. Кунчев коментира анкетите за пристигащите от чужбина, в които няма графа за отбелязване на определена заболяваемост. „Няма такова изискване в законодателството да си на някакво ниво запознат или обучен, за да носиш отговорност. Човек подписва какво трябва да знае и да се осъществи карантината“, каза той.

Според Мутафчийски законодателството ни не задължава някой, ако е болен, да го съобщава. Това се случвало често и в лекарската практика. „Живеем във време, когато обществото е много чувствително към съобщаване на лични данни, а здравните данни са особено чувствителни лични данни. Затова внимателно подхождаме към това“, коментира той.

На този етап чуждестранните туристи, пристигащи у нас, трябва да са под 14-дневна карантина, но се очаква да се направят реципрочни мерки за всяка от страните, които са близки за онези държави със сходна заболеваемост и сходни противоепидемични мерки.

PCR теста не заменя карантината, според ген. Мутафчийски, защото има редица случаи на хора, които са влезли от чужбина, били са в 14-дневна карантина и към 10-ия ден се оказват болни, а са тествани и заболяването се доказва едва в по-късен етап. Приоритетен остава автомобилният туризъм, тъй като все още не са ясни мерките в самолетите.

Ген. Мутафчиев изрази искрени съболезнования към близките на всички починали в резултат на коронавируса. По думите му, има множество пациенти, които имат придружаващи заболявания. Само тези със сърдечно-съдови заболявания у нас са над 800 000. Самият той призна, че е хипертоник от 12 години.

„Никой не знае съдбата си и може да ми се случи нещо и без коронавирус, но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота и в български, но най-вече в световен мащаб. Тези хора живеят все по-дълго, защото имат добра медицинска грижа и не са имали среща с коронавируса. За съжаление и хора на 41-годишна възраст се срещнаха с него и той предизвика тяхната смърт, която можеше да настъпи при тях в следващите 10 години.“

Според него тези болни са можели да живеят още години, ако не са срещнали коронавируса. Ген. Мутафчийски обясни, че болните боледуват продължително, тежко и не могат да преодолеят със своите хронични заболявания всичките неща, които им се стоварват благодарение на коронавирусната инфекция.