Юнкер в „Политико“: Борисов е един от най-изкусните комуникатори, с които съм работил

0
109
Юнкер и Борисов

През годините Юнкер нито веднъж не си позволи двоен стандарт към страните членки, отвърна във фейсбук премиерът

„Рисунките наистина могат да кажат хиляди думи. Един от най-изкусните комуникатори сред премиерите, с които съм имал удоволствието да работя, е човек, с когото никога не съм споделял общ език (макар донякъде да се смятам за полиглот): моят приятел Бойко Борисов. Когато през 2015 г. той опита да ми обясни важността на твърде сложния проект “Южен поток” за енергийната сигурност на България и нейните съседи от региона, Борисов го направи без брифинг и без да използва думи, а просто чрез няколко драскулки върху лист хартия. Бях толкова впечатлен от творбата му, че я сложих в рамка и я закачих на стената в офиса си като напомняне на важността на енергийната свързаност“, написа в текст за брюкселското издание на „Политико“ бившият шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Няколко месеца по-късно делегация от България ме посети за разговори за българския газов хъб. Аз гордо им показах, че съм го разбрал благодарение на прекрасните рисувателни умения на премиера им, след което научих, че член на делегацията е направил снимка на рамкираната рисунка и тя е изтекла в българската преса. Не се съмнявам, че скоро бъдещите творения на Бойко ще красят някоя художествена галерия в София“, пише Юнкер. В текста си той обобщава спомените, постиженията и трудностите на мандата си начело на институцията.

„Аз също добре помня този момент от съвместната ни работа. През годините Юнкер нито веднъж не си позволи двоен стандарт към страните членки. Намираше време за проблемите на всеки. Чуваше, помагаше и често се шегувахме заедно“, написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.