Борисов подаде ръка на президента: Прокуратурата не е място за политически препирни (ВИДЕО)

0
1045
Бойко Борисов Снимка: архив

При мен не е поставян въпросът да се подслушва Радев, нямаше да го позволя, каза още премиерът

Премиерът Бойко Борисов подаде ръка на президента Румен Радев на събитието по повод 30-годишнината от учредяването на КНСБ.

Министър -председателят и държавният глава бяха на една маса и след размяната на няколко думи Борисов подаде ръка, за да се здрависа с Радев с усмивка на лице. Двамата предизвикаха незабавно медийното внимание и след няколко снимки, премиерът се завърна при Томислав Дончев.

„Честит юбилей! Честита 30-годишнина!“, пожела от трибуната премиерът.

„Не бих се съгласил с Караянчева, че трябва да работим по същият начин. Не трябва да увеличим доходите двойно, а ако искаме да стигнем другите държави – то трябва да ги увеличим три-четри пъти. Ако имаме време за реклама – ще кажем, че износът за 2019 година е 58 мрлд. лева на България, рекорден за всички времена. Изнасяме продукция повече отколкото внасяме. Безработицата е рекордно ниска. Кредитните рейтинги са най-високи за Балканите и тука президентът е прав. Ще засегна темата за Еврозоната. Българският народ има притеснения“, това заяви Борисов.

„Притесненията идват, не че ще се освободят 10 млрд. свободни пари, а оттова, че да не се вдигнат цените“, подчерта той. По думите му той е убеден в правотата си, но хората се страхуват. „Ако няма абсолютен консенсус, увереност – няма да насилваме влизането ни в Чакалнята. Щом има притеснение, трябва време да се убедите.

Второ, Зелената сделка – думата сделка не е готина, значи нещо се отделя, не ви харесва сделка и то е така. Сиреч – да затворим централите и да имаме нулеви емисии и това е така. Няма срок и тук е нашата роля като държава и да кажем, че искаме минимум 10-15 години да имаме преходен период. Водородът е по-добър и има повече бъдеще в електроавтомобилите. С Пламен Димитров се разбрахме, че ще правим Зелен съвет и каним всички. Да спрем да се плашим и със Зелената сделка. Същото бе и с Наредба Н-18 и я дръпнахме, защото не можахме да убедим хората, че за тях ще е по-добре“, заяви министър-председателят.

По думите му нещото, което е пропуснал и понеже е даденост всички го забравяме – „единствената държава в Европа сме, която се справихме с нелегалната емиграция. Дават ни за пример“, заяви още той.

Борисов бе категоричен, че като показатели страната стои много добре и когато цифрите говорят – не може никой да ги промени. „Ако име ума ще се обединим и ще работим всички заедно, а не едните да работят, а другите само да им намират кусури“, поясни още той.

Борисов се обърна към лидера на КНСБ Пламен Димитров и му се извини за караниците, които са имали, но винаги с Тристранния съвет са излизали с решения.

„Гешев е прав – прокуратурата не е мястото за решаване на политически препирни. За какво да ме е срам? Че съм строил канализации, пречиствателни станции, магистрали, метро? При мен не е поставян въпросът да се подслушва Радев, нямаше да го позволя“, каза още Борисов.

Министър-председателят уточни, че дори обект на записите, пуснати от прокуратурата, не е бил президентът Радев, а тогавашният началник на Военновъздушните сили (ВВС).

Не знам, не искам да знам, не съм знаел“, посочи още той.

„Не съм давал акъл на Иван Гешев, мисля, че всички имат интерес да се разреши проблемът с отпадъците. Дал съм задачи на МВР, МОСВ, на ДАНС, за да се справят с проблема с отпадъците. Мисля, че целият народ иска това. Дал съм указания на моите хора“, отбеляза той.