Агенцията по храните: 3 от 8 марки сирене, които проверихме, имат отклонение от нормата

0
225
Снимка: Pixabay

Повече вода от допустимото и немлечни мазнини показа анализът на пробите

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ извърши проверка на качеството на сиренето в търговската мрежа, като изследва осем марки. При три от тях бяха открити нарушения – повече вода от допустимото, както и немлечни мазнини. Проверката беше направена в присъствието на представители на Комисията за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“.

„Три от осем взети проби показват отклонения от показателите. Те се изразяват основно в отклонения във водното съдържание на продукта. Рекордът е 72% съдържание на вода. Едно от сирената показа наличие на немлечни мазнини, което е недопустимо, съгласно законодателството за влагане в продукт, който е посочен като сирене”, коментира Кремена Кремена Стоева от БАБХ.

„Законът не дава ясно обяснение кое нарушение по какъв начин да бъде санкционирано. Решението за това се взима в течение на проверките, в зависимост от установяването на нарушителя, вината и тежестта на самото нарушение”, добави Стоева.

„На нашия пазар има великолепни продукти. Делът им не е малък”, каза Любен Занашев от Асоциация на млекопреработвателите.