„Алфа Рисърч“: ГЕРБ води на БСП с 5%

0
67
Боряна Димитрова Снимка: Дневник

Битката за 3-ото място оспорвана

ГЕРБ се мобилизира и увеличава разликата с БСП, показва последното социологическо проучване на „Алфа рисърч“. С обявяването на кандидатдепутатските листи се увеличава и нагласата за участие в парламентарните избори. Това коментира пред Би Ти Ви управляващият партньор в агенцията Боряна Димитрова, пише „Дневник“. Изследването е проведено между 26 февруари и 1 март и според анкетираните 52.5% са казали, че със сигурност ще гласуват на 4 април.

Голямата неизвестност е в онези 15.3%, които казват, че ще гласуват, но не са решили за кого, коментира социологът. Това са около 400 хил. души, които ще вземат решение в хода на предизборната кампания. При сближени позиции при голяма част от партиите този вот може да окаже сериозно разместване върху електоралните нагласи, предупреди тя с уговорката, че колебанието обикновено означава отказ на гласуване.

Вероятност за шест или седем партиен парламент

Тя определи като оспорвана битката за третото място заради максималната мобилизация на ДПС – те разчитат на гласове на твърдия електорат, няма разпиляване и заради отсъствието на ДОСТ. „Има такъв народ“ разчита на разочаровани от другите политически сили и на младежкия вот, поясни Димитрова.

„Демократична България“ (5.7%) отчита лек спад на привържениците от пика при протеста на „Росенец“ (8.5%) според данните на агенцията. Тази коалиция съчетава 2 фактора – твърдо ядро и достатъчна подкрепа на симпатизанти, които се мобилизират в последния момент, разчита и на вот от чужбина, но й е необходима силна кампания, подчерта Димитрова.

ВМРО увеличава подкрепата с обявяването на листите, постигайки 3.7%. За формациите на Красимир Каракачанов и на Мая Манолова кампанията е решителна, добави тя.

Възможности за коалиция

Ако ситуацията се запази, ГЕРБ има шанс да постигне около 85 мандата – една трета от всички, а това го прави лидиращ претендент за съставяне на правителството, каза Димитрова. Тя обясни ръста с мобилизацията на структурите на ГЕРБ, започнала от летните протести и недоброто организационно състояние на БСП. Не толкова е висок ръстът при ГЕРБ, колкото е слаба мобилизацията на БСП, поясни социологът.

Ако се реализира формулата „Всички срещу ГЕРБ“, с една трета от депутатите партията ще бъде силна опозиция, коментира Димитрова.

Ключът в избирателната активност

Въпросът с избирателната активност е сред големите неизвестни и ключов за резултата, коментира Димитрова. В проучването 52.5% са казали, че със сигурност ще гласуват, докато при предишното делът им е бил 49%, а ръстът е отчетен от момента на обявяването на листите. Нараства интересът към отделните двубои, поясни Димитрова.

Ходът на пандемията може да отнеме от активността и ако тя падне под 2.5 млн. души, това би имало два ефекта върху изборите: да се сведат до битка между твърдите ядра, да се увеличи неимоверно тежестта на някои партии, а трудното съставяне на правителство да понижи легитимността на парламента, коментира Димитрова.

Партиите, които не минават засега 4-процентната бариера – коалицията между Воля и НФСБ, АБВ, имат силно различими лидери, но ниска електорална тежест. При нестабилен парламент те могат да се борят за представяне в следващ парламент, прогнозира социологът.

„Алфа рисърч“ обобщава така основните резултати:

Значима преднина от пет пункта на ГЕРБ (28.5%) пред основния конкурент БСП (23.2%)
Оспорвана надпревара между ДПС (12.5%) и Има такъв народ (13.3%) за третото място
Висока вероятност за шест- и дори седемпартиен парламент, ако кампанията затвърди подкрепата за Демократична България (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%).

Изследването е проведено сред 1013 души между 26 февруари и 1 март в реално време с таблети по поръчка на „Алфа рисърч“ и Би Ти Ви.