Ангелкова: Чака ни трудно лято. Работим, за да стартираме сезона в началото на юли

0
17
Николина Ангелкова. СНИМКА: МС

Разчитаме на българските туристи и на чужденци от нискорискови държави, каза министърът

Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира много трудно и предизвикателно лято, защото е с много неизвестни.

„Работим, за да стартираме летния туристически сезон в началото на юли. Очакваме тогава евентуално да посрещнем чужденци от нискорисковите държави по отношение на коронавируса, които биха предпочели да пътуват.

Очакваме тази седмица на заседанието на Колежа на комисарите тези въпроси да бъдат разгледани, защото са включени в дневния ред и по отношение на комюникето за туризма, и по отношение на единната политика, свързана с отваряне на границите, и на единния здравен протокол и насоки“, заяви тя пред bTV.

Ангелкова е предложила на Министерския съвет възможността, ако бъдат намалени концесионните възнаграждения, и цените на плажните приспособления да се намалят пропорционално.

„Българите са на първо място по отношение на нашите мерки за това да имаме, макар и късен, някакъв летен сезон. Винаги разчитаме на собствените си сили и българите са били пазар номер 1, на който разчитаме в туризма. Неслучайно всяка година правим кампания за насърчаване на вътрешния туризъм.

Безплатните чадъри и шезлонги на плажовете е една от възможните мерки този летен сезон. На някои от плажовете може да има безплатни чадъри и шезлонги, а на други – намалени символични цени. Проведохме редица срещи с наемателите и концесионерите, защото подходът трябва да бъде индивидуален за всеки плаж. Благодаря на премиера и на коалиционните партньори за подкрепата за сектора. Работим за това да намерим баланса“, каза още министърът.