1 500 000 ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ пристигат у нас до юли

0
46
Снимка: Министерство на здравеопазването

Това сочи справка на здравното министерство

1 500 000 дози ваксини се очаква да пристигнат у нас до юли. Това стана ясно от публикация на сайта на здравното министерство. В таблица там е посочено, че се очаква у нас за първите 7 месеца на годината да пристигат дози от двете вече одобрени от ЕС марки „Пфайзер“ и „Модерна“.

Досега в страната ни пристигнаха две пратки с имунизацията на „Пфайзер“. В края на декември бяха доставени 9750 дози, с които започна ваксинацията на медиците от първа линия. На 4 януари пристигнаха още 25 000 дози от същата ваксина, с които продължава защитата на медиците и ще започне ваксинацията на обителите и служителите в социалните домове и учителите. До четвъртък сутрин у нас бяха ваксинирани с първа доза 7913 души, като предстои тепърва да се поставят и вторите дози от имунизацията.

Ваксините на „Модерна“ ще доставят в складовете на „БулБио“, където вече са създадени условия за приемане, съхранение и разпределение на дозите в страната. Те трябва да се съхраняват при -20 градуса в хладилници, а до 30 дни издържат при температура от 2 до 8 градуса. Ваксината на „Пфайзер“ се разпределя до основните точки от нас от доставчика и трябва се съхранява на -70 градуса. Тя може да може да остане в обикновен хладилник до 5 дни. Разлика има и в периода, след който трябва да се постави втората доза. При имунизация с ваксина на„Модерна“ втората доза трябва да се постави на 28-ия ден, а с „Пфайзер“ на 21-вия.

„Посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания“, е посочено в съобщението на здравно министерство.