Пристигна нова пратка ваксини в страната

0
9
Снимка: pixabay

Тя е от препарата на Pfizer/BioNTech и съдържа над 14 хиляди дози

Пристигна петата пратка от ваксини срещу COVID-19 в България. Тя е от препарата на Pfizer / BioNTech и съдържа над 14 хиляди дози. Те бяха доставени в София, а от там се разпределят към всички точки на страната.

Последните доставки от ваксината на Pfizer пристигнаха в по-малко количество от заявеното. Причина – реорганизация на дейността на компанията, която доведе до масово забавяне на пратките в цяла Европа.

„Тези дози компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очаква се и през следващия месец да има компенсация от около 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март 104 хиляди. За март бройката не е окончателна и може да бъде по-голяма“, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от Нова тв.

Новите дози от ваксината на Moderna ще пристигнат към края на седмицата. Те ще бъдат 3600 дози, добави Кирилов.

„Очакваме решението на евроагенцията по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Може да има и четвърта разрешена. Всичко зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят. Нашите надежди са, че след март-април ще имаме значително повече количества“, каза още Кирилов.

„Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица до края на година, винаги има условие колко компании ще се включат. За първите две компании се очакват около 4,5 млн. дози, което означава, че 2,2 млн. от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Ако пет ваксини получат разрешение тази година – това би означавало, че 2,2 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани и до средата на тази година. Всичко това обаче стои на прогнози“, каза Кирилов.

По думите на експерта четвъртата ваксина, която предстои да бъде пусната за използване, е тази на Johnson&Johnson.

„Все още няма информация дали тя ще има една или две дози. Тя е подобна на ваксината на Оксфорд. Предстои резултатите от клиничните изпитвания да бъдат публикувани и тогава ще знаем повече“, добави Кирилов.