Андон Балтаков: Приемете ме като гарант за редакционната независимост на БНР

0
14
Андон Балтаков Снимка: Капитал

Новият генерален директор ще разчита на диалогичността в работата си

„Приемете ме като гарант – вътрешен и външен, за редакционната независимост на БНР“. Това заяви в предаването „12+3“ новият генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков. „Откритият диалог и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направя при влизането в Българското национално радио“, подчерта той.

Прозрачност на управлението, дигитализация на работния процес и продукт, професионална реализация и потенциал за растеж на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите приоритети в бъдещата работа на Балтаков.

Той обяви, че първото нещо, което ще поиска като документация, когато започне работа, ще бъдат счетоводните книги:

„Аз освен журналист съм и икономист. Искам да видя баланса за приходите и за разходите… Краткосрочният ми план е да активизирам търговската дейност, за да можем да покриваме разходите, в случай че разходите са повече от приходите. В дългосрочен план – да започнем да работим със законодателя и с изпълнителната власт, за да реализираме идеите за устойчиво финансиране на обществената медия… Ако Радиото навлезе много агресивно на търговския пазар, то ще дисбалансира рекламния пазар в България, което не искам да правя“.

Андон Балтаков подчерта неизгодната позиция на регионалните радиостанции и затова ще прегледа актуалния ресурс, за да може след това стратегически да се решава за финансовото възнаграждение в БНР.

„Свободата на словото е била винаги част от ценностната ми система. Свободата на словото не е само право, но и задължение… Няма и не може да има намеса в редакционната политика на Радиото. Но аз съм и гарант пред обществото, че журналистическата продукция на медията ще отразява коректно явленията в света, мненията ще бъдат защитени, за да се изгради полифоничност и плурализъм“.

Балтаков бе избран за директор на БНР днес от СЕМ след второ гласуване, тъй като при първото никой от кандидатите не успя да събере поне 3 от гласовете на членовете.