СЕМ не можа да избере нов шеф на БНР от първия път

0
17
БНР

Никой от 6-имата кандидати не събра нужните 3 гласа

Съветът за електронни медии /СЕМ/ не можа да избере нов генерален директор на Българското национално радио /БНР/ от първия път, след като никой от кандидатите не събра нужните поне 3 гласа. Предстои второ гласуване.

За кандидатурата на Андон Балтаков гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева, докато Ивелина Димитрова заложи на Митко Димитров. Розита Еленова даде глас за за и.д. Антон Митов, а казусът бе решен от вота на председателя на СЕМ София Владимирова, която избра също Антон Митов.

Владимирова призна, че е била раздвоена между двамата кандидати – Андон Балтаков и Антон Митов.

Шестима бяха кандидатите за поста и те бяха изслушани от членовете на медийния регулатор в продължение на два дни. За поста се състезаваха Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

До конкурса за нов шеф се стигна, след като през октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов и избра за временно управляващ медията Антон Митов.

В същото време от два дни вече е в ход съдебното дело, след като Костов оспори предсрочното му освобождаване от поста като незаконно.

Междувременно днес парламентът удължи одита на Сметната палата на БНР, който бе поискан от медийната комисия през есента заради натрупаните 4 млн. лв. дефицит при предишното ръководство на обществената медия в лицето на Александър Велев. Той пък отново пожела да оглави БНР, но не успя.