Шефът на митниците: Проверяват се български дружества за заобикаляне на санкциите срещу Русия

0
92
Павел Тонев, директор на Агенция "Митници"

Доказването изисква ангажираност и от трети държави, участващи в търговската верига за доставки, посочи Павел Тонев на събитие в Брюксел

Проверяват се български дружества за възможно потенциално заобикаляне на санкциите срещу Русия. Това съобщи директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев по време на 105-ото заседание на Групата по митническа политика към ГД „Данъчно облагане и митнически съюз“ (DG TAXUD), което се проведе в Брюксел.

„Предлагаме да се инициира канал за директен обмен на информация между страните, членки на ЕС, и трети държави с цел събиране на надеждни доказателства за заобикаляне на санкциите, наложени на Русия във връзка с войната в Украйна“, каза още Павел Тонев, цитиран от пресцентъра на агенция „Митници“.

Доказването на заобикалянето на санкциите изисква ангажираност и от трети държави, участващи в търговската верига за доставки, което към момента не е достатъчно ефективно, каза Тонев. Той коментира още, че българската митническа администрация оценява високо работата на Координационната група по прилагане на санкциите. Към момента се анализира с оглед възможно потенциално заобикаляне на санкциите дейността на определени български дружества, включени в предоставения от ЕК списък от над 21 хиляди дружества с повишен риск.

„По отношение на стоките с висок приоритет и тези от висок икономически интерес за Русия е създадена организация за недопускане на заобикалянето на санкциите, основно чрез рискови профили“, допълни директорът на Агенция „Митници“.

На заседанието беше представена актуална информация от ЕК относно 11-и и 12-и пакет санкции срещу Русия и работата на Контактна група по санкциите относно мониторинга на заобикалянето на мерките.

Коментирано беше и развитието на Механизма за корекция на въглеродните емисии, отнасящо се до митниците, както и реформата на Световната митническа организация (СМО).

На заседанието беше представен и доклад относно първата среща на групата за Европейски пристанищен алианс и бяха обсъдени следващите стъпки по неговото изграждане. Сдружението се създава с цел повишаване на ефективността, уеднаквяване на механизма за реакция и засилване на координация между държавите членки на ЕС в борбата с трафика на наркотици и организираната престъпност.

Групата по митническа политика към ГД „Данъчно облагане и митнически съюз“ (DG TAXUD) заседава два пъти годишно, като участниците в нея – ръководители на митнически администрации от държавите членки от една страна, и Европейската комисия от друга, обсъждат стратегически въпроси за развитието на митническия съюз.