Арестуваха трима цигани, били и ограбили възрастна жена в Белозем

0
45
Тримата задържани Снимки: МВР

При нападението й счупили ръката и опрели нож в гърлото

Разкрити са извършителите на грабежа над възрастна жена в село Белозем през февруари, стана ясно по време на брифинг на зам. окръжния прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Те са трима души, ромите Атанас, Тодор и Ангел, от село Белозем и от Чирпан, на 27, 38 и 43 години. И тримата са с множество криминални прояви, за които са били задържани и осъждани през годините. Тримата вече са задържани от съда.

„На 8 февруари тази година те нахлуват в дома на жертвата – възрастна жена, като единият я блъска на земята, при което тя си чупи крака”, припомни прокурор Гавраилов. Другият опира нож в гърлото на жертвата и се заканва, че ще я убие, ако не предаде парите, които има. След това започват да претърсват къщата на възрастната жена и отнемат от нея няколко електрически уреди – микровълнова печка, бойлер, два телефона и др. В момента вещите още се издирват, тъй като са били продадени.

Наказанието за тези престъпления е лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Зам.-окръжният прокурор припомни, че във връзка с това престъпление през февруари на място пристигнаха лично главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

Директорът на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев съобщи за множеството криминални прояви на тримата. Той отчете и тенденция за рязко намаляване на битовата престъпност в областта. Според него това се дължи на доброто взаимодействие на полиция, прокуратура и местна власт.

Районният прокурор Чавдар Грошев пък отчете, че на територията на облястта са били проведени множество специализирани полицейски операции по линия на битовата престъпност, били са образувани досъдебни и бързи производства за кражби, грабежи и др., като всичките тежки престъпления са разкрити и лицата са задържани.

Той също отчете, че битовата престъпност в региона рязко е намаляла и амбицията е до края на годината чувствително да намалее още както в област Пловдив, така и в страната.

От ОДМВР в Пловдив разпространиха снимките на извършителите и призоваваха граждани, станали жертва на престъпление, извършено от задържаните за грабежа на възрастната жена в село Белозем, да подадат сигнал или да се обадят в най-близкото поделение на МВР или прокуратурата.