„Астрал Холидейз“ – представителят на „Томас Кук“ в България, фалира

0
8
Партньорите на туроператора се канят да заведат дела.

Полетите и престоят на клиенти, които в момента са зад граница, са платени, уверяват от компанията

След 24 години дейност на туристическия пазар у нас един от най-големите оператори в сектора – „Астрал Холидейз“, прекратява дейността си, става ясно от съобщение на сайта на компанията, цитирано от economic.bg. От днес дружеството започва процедура по обявяване на несъстоятелност.

От компанията обясняват, че „причините да се стигне до тук са комплексни“. Случващото се идва след фалита на британския туроператор Thomas Cook, чийто официален представител в България е „Астрал Холидейз“.

Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги.

Компанията обаче няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 7.10.2019 г. „Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от Астрал Холидейз Интернешънъл към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД“, се казва в съобщението.

Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени от „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД. „За проверка на разписанието и часовете на полетите препоръчваме клиентите да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуване по издадените вече самолетни билети“, съветват от туроператора.

От компанията уверяват още, че са предприети всички необходими мерки и са изпълнени всички задължения по Закон за туризма, така че да се защитят клиентите. Клиентите, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но „Астрал Холидейз“ не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД и ЗК „Уника“, с покритие – 700 000 лв.