„Барометър“: Ако изборите са днес, ГЕРБ – 20.1%, БСП – 12.5%

0
131
Графика: Барометър

4 партии влизат в следващия парламент, Слави Трифонов под прага

Според данните от проведено в края на ноември стандартизирано телефонно интервю на „Барометър България“ ГЕРБ остава водеща политическа сила у нас с близо 8% преднина пред БСП. Активната политика на ВМРО при ветото срещу Република Северна Македония затвърждава позициите им и превръща патриотите в основен опонент на ДПС за трета политическа сила, посочват от социологическата агенция.

В края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични мерки одобрението към ГЕРБ не търпи значителна динамика и партията остава водеща политическа сила (20,1%). БСП остават на второ място с 12,5%, като разчитат на подкрепата предимно на твърдия си електорат, а опитите им да блокират работата на Народното събрание и приемането на бюджета за следващата година, като не влизат в пленарната зала, не им печели одобрение и не привлича нови избиратели, отбелязват от „Барометър България“.

ДПС събират 7,9% със своя електорат. Твърдата и ясна позиция за отстояване на българщината в Македония укрепи позициите на ВМРО. Освен традиционно твърдото си избирателно ядро патриотите получават и подкрепата на периферни избиратели и по този начин стават опонент на ДПС за третото място. Заявка да гласуват за ОП дават 7,6% от избирателите. Да не забравяме, че на президентските избори за председателя на партията Красимир Каракачанов гласуваха 15%, или около 600 000 избиратели.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ задържа нивата си на одобрение без промяна, същото се отнася и за „Демократична България“, които остават в рамките на твърдия си електорат от десни избиратели от големи градове. 30,9% заявяват, че няма да гласуват, а 9,1% от анкетираните се колебаят, коментират още от социологическата агенция.