Георги Харизанов: Между ГЕРБ и „Демократична България“ има червена линия

0
481
Георги Харизанов Снимка: БНР

Имената в листите на ГЕРБ ще станат ясни до седмица, твърди анализаторът

„Най-близко идейно-политически до ГЕРБ са „Демократична България“, но червената линия, които те са начертали и поведението им в последните години, не ги поставя в ситуацията да бъдат разглеждани като коалиционен партньор на ГЕРБ“, посочи пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. За него политиците от обединението „Демократична България“ търсят собствена физиономия, собствена идентичност.

„Тръгнали са в дълъг мач на бавен растеж. Ще видим колко ще е бавен, ще има ли растеж и колко ще е дълъг мачът“, коментира Харизанов. По думите му социолозите у нас не дават драстична промяна на всичко, което се случва от 2009 г. насам.

„ГЕРБ пак ще спечели парламентарните избори“, категоричен е Харизанов. Според него фактът, че за пореден път градската общност се е ребрандирала, а „Обединените патриоти“ ще се явят отделно на изборите, не е новина.

„Да се фокусираме върху петпартиен парламент“, прогнозира Харизанов. Относно листите на ГЕРБ той уточни, че в тях няма да има неизвестни имена, а по-скоро „нови в политиката“. Запитан дали бившият вътрешен министър Младен Маринов може да бъде включен в листите на ГЕРБ за предстоящия вот, Харизанов подчерта, че „всяка партия би трябвало да бъде много щастлива, ако той се съгласи да бъде неин кандидат.“

Самият Георги Харизанов не желае да е кандидат и уточни, че ще си направи отвод, ако бъде номиниран. Той е номинирал трима, един от които е премиерът.

„Имената в листите на ГЕРБ ще станат ясни до седмица“, прогнозира Харизанов.