Безплатни буферни паркинги и днес в София, все повече хора ги ползват

0
11
Снимка: архив

Замърсяването на въздуха отново е над нормата

Превишени нива на фини прахови частици във въздуха и през вчерашния ден бяха отчетени в София. Поради тази причина Столичната община въведе част от мерките си за справяне с мръсния въздух, а именно – безплатни буферни паркинги, както и засилени проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, предава БНТ.

И тази сутрин жителите и гостите на столицата отново се събудиха в мъгла, и въздухът видимо и осезаемо се усеща доста наситен именно с тези фини прахови частици. Вчера на места беше отчетено до три пъти над нормата завишение в кварталите „Надежда“, „Хиподрума“.

Втори ден работят буферните паркинги в столицата. Над 2500 са свободните места в тях. 4 буферни паркинга има в града – на булевард „Джеймс Баучер“, най-големият се намира на „Цариградско шосе“ и разполага с 1250 места, в квартал „Надежда“ – „Бели Дунав“, и най-новия на булевард „Драган Цанков“.

Ефективността на тази мярка все повече се доказва – с 20% се увеличава броят на използващите буферни паркинги в дните с превишение на фините прахови частици във въздуха и в дните, в които се въвежда мярката безплатен буферен паркинг, съобщава Столичната община, цитирана от БНТ.

Най-мръсен вчера е бил въздухът в квартал „Надежда“. Там сензорите са отчели 170 микрограма на кубичен метър при максимум 50. В „Хиподрума“ и „Павлово“ сензорите са отчели двойно завишение над допустимите стойности, но замърсяване имаше и в други квартали на столицата.

И тази сутрин са отчетени доста високи завишения на фините прахови частици във въздуха. Отново в квартал „Надежда“ е лидер в класацията.