Без наказателни лихви за забавяне на вноски по кредити

0
458
парламент
Снимка: архив

Причината е извънредното положение, което е в сила от 13 март

По искане на ВМРО правната комисия в НС реши, че спират да текат всички срокове по кредитите, докато страната е в извънредно положение. Предложението беше прието единодушно и влезе в Закона за мерките за извънредното положение, обявено с решение на парламента на 13 март, съобщи Dnes.bg.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти обясни, че вноските ще останат дължими, но се пресича възможността да се отчитат наказателни лихви по тях за закъснение. Целта е кредитите на хората да не стават предсрочно изискуеми през времето на извънредното положение и да бъдат замразени всякакви правни действия от страна на банките.

Очаква се по време на заседанието ГЕРБ да оттегли предложението си лекарите да бъдат наказани, ако откажат помощ в разгара на кризата с коронавируса.

Внесеният в понеделник законопроект предвижда, ако по време на епидемията човек, упражняващ медицинско занятие, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, той да получи пробация до една година или глоба от 1000 до 3000 лева.

На второ четене този текст ще отпадне.