МФ спря емитирането на нов дълг заради повишение на лихвите

0
16
Министерството на финансите

По думите на министър Велкова дълг на страната ни е необходим, но не на всяка цена

Министерството на финансите е спряло емитирането на нов дълг в размер на 200 милиона лева вчера поради голямо увеличение в лихвите. Това стана ясно от отговор на ресорния служебен министър Росица Велкова в Народното събрание.

Тя обясни, че емисията е била спряна, защото е с много висока доходност – 5,80% и 338 базисни точки. По думите й дълг на страната ни е необходим, но не на всяка цена.

Кирил Ананиев от ГЕРБ коментира, че до края на 2025 г. държавният дълг ще нарасне близо два пъти до около 70 милиарда лв., което се равнява на близо 40% от БВП. Той припомни, че през август Росица Велкова представи бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г.

„За 2023 г. дефицитът е около 11 милиарда и 300 милиона лв., 11 милиарда и 600 милиона лв. – за 2024 г., 12 милиарда и 300 милиона лв. за 2025 г. При подобен размер и като имаме предвид падежиращите дългове, се очертава необходимостта от привличане на дългово финансиране в порядъка на около 16 милиарда лева във всяка една от трите години. Очертава се драстично нарастване на държавния дълг и разходите за лихви“, посочи той и помоли Велкова да представи стратегия за финансиране до края на годината, както и прогнози за необходимото дългово финансиране за следващия тригодишен период.

Росица Велкова обясни, че необходимостта от нов дълг е била наложена от два фактора: размера на бюджетния дефицит и рефинансиране на дълга. Тя отчете, че дългът на България за 2022 г. е 6,2 милиарда лева.

Тя допълни, че България е с един от най-ниските дългове в ЕС. По думите ѝ в момента е 35,3 млрд. лева, като за пример преди нас даде единствено Естония.

„При заявен от вас дефицит от 11 милиарда лв., а не от 4, на каква лихва очаквате да ви дадат дълга“, попита Асен Василев от парламентарната трибуна.

„Това е директна щета върху българските финансови интереси. Направена и калкулирана с политическа цел“, смята той и заяви, че Велкова плаши хората и международните финансови пазари.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отново посочи грешката на Василев и ощетяването на държавата с 900 млн. лева. Той от своя страна попита дали страната ни се доближава до влизане в еврозоната.

Велкова отново припомни, че това зависи от това каква финансова рамка се приеме за следващата година. По думите й при 6,6% дефицит се отдалечаваме./tribune