Министър Карамфилова: Решението на Сандов за спирането на „Струма“ може да се окаже незаконно

0
154
Росица Карамфилова

Екоминистерството вече е разработило целите за опазване на защитените зони, които ЕК искаше от нас

Решението на бившия министър на околната среда Борислав Сандов, с което в последния си ден на практика спря строежа на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, може да се окаже незаконно. Това заяви наследничката му Росица Карамфилова, цитирана от „24 часа“.

По думите й решението е подготвено от тогавашния съветник на Сандов, а компетентните органи – Национална служба за защита на природата, дирекция „Екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда“ и дирекция „Правна“ не са били ангажирани по никакъв начин в изготвянето на тези решения. Все още се чака становище от тях доколко решението е законосъобразно.

Всъщност с подписа си Сандов спря строителството на отсечката, което се изпълнява от АПИ. Агенцията имаше 14-дневен срок за обжалване и се закани, че ще го направи, но се оказва, че не го е обжалвала.

Но обясниха, че според тях проблемът не е, че ЕК иска нова ОВОС, както твърдеше Сандов, а че МОСВ не е изготвило специфични цели за опазване на защитените зони.

Карамфилова потвърди обяснението на АПИ – че ОВОС не е била извършена спрямо специфични цели и мерки за опазването на околната среда, тъй като те не са били направени и има наказателна процедура за това. През 2020 г. е било възложено външно изпълнение за изготвянето на цели, ЕК дори ни съдейства с допълнителни експерти, но въпреки това не е постигнат напредък.

„Определянето на целите е от основно значение и това ще е определящо за развитието на пътя. В момента има качени за обществено обсъждане разработените цели, има десетки становища по тях и възможно най-бързо те трябва да се разгледат, да се одобрят целите и след това заедно с МРРБ да начертаем ясен и устойчив план за действие“, заяви Карамфилова.