Бетина Жотева: СЕМ няма основание да сменя Управителния съвет на националното радио

0
42
клевети
Бетина Жотева

Комуникацията на съвета с генералния директор е счупена, установи шефката на медийния регулатор

Съветът за електронни медии /СЕМ/ няма основание да сменя състава на Управителния съвет на Българското национално радио. Счупена е обаче комуникацията между генералния директор на БНР Андон Балтаков и тримата членове на Управителния съвет, които подадоха сигнала за негови нарушения до прокуратурата, СЕМ, АДФИ и МС, но трябва да се намери сцеплението. Това заключение направи шефката на СЕМ Бетина Жотева, след като медийният регулатор изслуша членовете на съвета, съобщи DarikNews.

В края на миналата седмица пък СЕМ привика и самия Балтаков. Причината бяха описаните нарушения с договори и обявена обществена поръчка за доставка на ток, за които алармира УС. По-късно 53 журналисти от БНР обявиха в подписка, че подкрепят директора си и поискаха смяната на Управителния съвет.

„На УС не му е лесно да работи с трима директори за 8 месеца“, констатира Жотева след срещата. И двете страни, по думите й, се оплакали една от друга, но заявили, че искат да работят заедно. Трима от УС сезираха СЕМ, че Балтаков ги заобикаля в решенията си, той пък се оплака, че саботирали работата му. СЕМ може да смени УС, ако има законови основания, които са същите, важещи и за генералния директор – при невъзможност за изпълнение на задълженията, физическа невъзможност или установен конфликт на интереси. Никой от УС нямат такива неща, за да бъдат сменени, заяви председателят на медийния регулатор. Все пак тя вярва, че двете страни ще намерят сцеплението.

Във връзка с доставката на електричество Бетина Жотева посочи, че сроковете са пропуснати още от предишния директор на БНР Александър Велев. Новият действал при форсмажорни обстоятелства, има много пропуски от администрацията на радиото и който е нарушил закони, ще бъде санкциониран, посочи шефката на СЕМ. Трябвало е през ноември да започне обществената поръчка, тъй като договорът изтича в края на февруари, коментира още Жотева. Но поръчката не е пускана изобщо, само че нарушението е на този, който отговаря за това, а не на директора, стана ясно от думите на Жотева.

Членът на УС на БНР Стефан Ташев потвърди, че наказаният е икономическият директор, но нещата се забавили заради неговия предълъг болничен. Ташев уточни: „Ние не сме критикували генералния директор“. Той припомни, че на 2 юни са поискали информация от Балтаков за доставката на електричество, а вместо това шефът на БНР пуснал мейл до всички работещи в радиото. „С нападки към нас“, добави Ташев.

Той заяви, че досега УС е подкрепял всяко от предложенията и решенията на генералния директор, но явно Балтаков им няма доверие. Стефан Ташев изрази изумление също така, че организираната подписка от 53 водещи журналисти в подкрепа на генералния директор се води от членове на администрацията. Първа в списъка е Анна Георгиева, която оглавява „Човешки ресурси“ – ние сме я гласували да стане директор на тази дирекция, учуди се Ташев. След нея пък стоял подписът на шефката на правната дирекция. „Тримата членове на УС сме изолирани от Балтаков“, назова фактическото състояние на нещата Стефан Ташев, цитиран от DarikNews.