Бившият външен  зам.-министър Христо Ангеличин е окончателно оправдан за телефонните централи

0
37
министър
Христо Ангеличин

Обвинението е за несъставомерно деяние, сочи Върховният съд

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е окончателно оправдан и по делото за купуването на телефонни централи в 12 посолства, заради което беше обвинен в безстопанственост.

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик Татяна Кънчева остави в сила оправдателната присъда на Ангеличин, а в решението си подчерта, че обвинението е за несъставомерно деяние, показа проверка на „Лекс“.

Ангеличин беше подсъдим, защото наредил на 12 посолства да купят автоматичните централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България. Първоначално прокуратурата го беше обвинила в престъпление по служба, като твърдеше, че той се е обадил на представителите на България в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул и им наредил да платят незабавно 429 422 евро на посочената от него фирма. Обвинението твърдеше още, че „Балкантел“ не разполагала с тези централи и не е можела да ги достави, тъй като нямала сертификат. На всеки посланик обаче били изпратени оферти от фирмата, банковата сметка и проформа фактура с посочена сума.

Целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на която част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното. След това обаче прокуратурата измени обвинението в безстопанственост, от която са били причинени и вреди за 420 000 лв. от платените от някои посолства пари.

ВКС обаче не е съгласен с тезата на прокуратурата, че щетите са осуетени само заради намесата ѝ. В решението си съдът припомня, че парите са платени през ноември 2016 г. „Балкантел“ обаче не е могла да изпълни договореностите заради липса на регистрация по ДДС в чужбина и на 5 декември е върнала парите на посолствата.

Така и второто дело срещу Ангеличин приключва с оправдателна присъда.

През април той беше оправдан окончателно и по делото за самолетните билети за министерството, по което беше подсъдим с Даниел Митов.

Обвиненията към тях бяха за това, че преди 4 години МВнР не обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма „Юнайтед Травъл Ейджънси“, с която редовен договор имало само МЗХ. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.