Близо 40 частни болници лекуват пациенти с ковид-19

0
46
Снимка: pixabay

Тези клиники, които нямат възможност за това, командироват свои специалисти в специализираните отделения на други болници

Близо 40 частни болници са заети с лечението на пациенти с COVID-19. 120 са общо лечебните заведения, които имат договори с касата. Сред тях има и много медицински центрове с до 10 легла, има и болници за рехабилитация, които не са лечебни заведения за активно лечение. Това заяви пред NOVA председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници в България Красимир Грудев.

По думите му няма как една малка болница, която не разполага с достатъчно специалисти, да поеме много заразени с коронавирус пациенти.

„Затова в Пловдив беше разработена една малко по-различна схема, при която лечението на тези пациенти беше концентрирано в 15 болници – 6 от които частни, а другите – държавни и общински”, каза още той.

„Тези болници, които по една или друга причина нямат възможност за разкриване на легла за заразени с COVID-19, командироват свои специалисти в специализираните отделения и клиники, занимаващи се с това”, обясни Грудев.