Близо 50 000 души са потърсили помощ от омбудсмана през 2019 г.

0
22
Омбудсманът Диана Ковачева

Най-много са оплакванията от ВиК сектора

При омбудсмана постъпва жалба от човек с ампутиран крак, без актуално експертно решение от ТЕЛК, без дом, доходи за съществуване и осигуровки. В рамките на правомощията си, общественият защитник предприема действия и с експерти от институцията се опитва да осигури необходимата подкрепа.

Първоначално той е настанен в Център за временно настаняване „Света София“, а впоследствие прехвърлен в социалната услуга в кв. „Люлин“. На гражданина е отпусната еднократна помощ от Дирекция „Социално подпомагане“ – Възраждане, в максимален размер и му е осигурена целева помощ за медицински изделия. Подготвени са и документите му за освидетелстване пред ТЕЛК. Определени са му 100% трайно намалена работоспособност, без чужда помощ. Впоследствие човекът е настанен в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания – Военноинвалиден дом „Елена и Никола Иванови” в Банкя. Вече получава пенсия и има осигуровки.

Това е само един от многобройните случаи, при които след намесата на омбудсмана, гражданин получава подкрепа от институциите, съобщава „Дарик“. През 2019 г., общият брой на хората, потърсили съдействието на националния обществен посредник – в приемната в София и изнесените такива в страната, чрез писмени сигнали и консултации по телефона, е 48 928. От тях 22 040 са на граждани, подписали се в колективните жалби.

Най-много хора са се оплакали на омбудсмана за нарушени права във ВиК сектора – 10,54% от общия брой. Веднага след това са гражданите, сезирали омбудсмана за проблеми, свързани със социално осигуряване и обезщетения, в т.ч. и пенсии – близо 9%, следвани от жалби срещу енергийни дружества, частни съдебни изпълнители, банки, фирми за бързи кредити и др.

През 2019 г. омбудсманът е сезирал пет пъти Конституционния съд.

Законодателните му инициативи през тази година са четири – законопроект за несъстоятелност на физическите лица, Закон за търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел, Гражданскопроцесуален кодекс, законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти.

Институцията представи на вниманието на законодателния орган и законопроект, който да регламентира обществените отношения, свързани със съсловните организации на медицинските специалисти. Целта на проекта е създаване на съсловни организации на всяка от регулираните професии в здравеопазването, с което да се осигури стабилност и равнопоставеност в тази област.