Спешна помощ: Ние сме във война, а ни викат за 37.5 градуса температура

0
53
Катя Сунгарска Снимка: БТВ

Нашият ресурс не стига от доста години и това е известно, заяви говорителката на Спешната помощ в София Катя Сунгарска

„Ние сме във война, а нашият ресурс не стига от доста години и това е известно“, заяви говорителката на Спешната помощ в София Катя Сунгарска пред бТВ. Тя обясни за пореден път, че има много тежък кадрови дефицит в Спешната помощ. А в момента се случва линейките в столицата да пристигат на сигнал след 6-7 часа.

„Това е изключително много време, но когато няма кой да го изпълни, омагьосаният кръг се върти твърде бързо. Нашите линейки през това време са на други адреси“, каза тя и продължи: „Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за COVID валят един след друг.“

Преди дни 33-годишен мъж в столицата почина, след като чакал линейка в продължение на няколко часа. В този ден повикванията в спешния център в столицата са били над 400, като поне половината са били свързани с коронавирус.

„Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взема и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до „Пирогов“ например, леглото вече е заето“, обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници.

За дезинфекция на реанимобил и на самите медици след превозване на пациент с коронавирус е нужен около час.

Говорителката на Спешната помощ отправи и призив – хората да не се обаждат за линейка, ако няма наистина спешно състояние. По думите й при валящи адреси за пациенти с коронавирус често се оказва, че болният или близките му са се паникьосали. Казват по телефона, че състоянието на пациента е тежко, а на място се оказва, че той е с 37,5 гладуса температура и състоянието му не е спешно. Това обаче отнема ресурс от линейки и екипи, а хора чакат и някой от тези, които наистина имат нужда от незабавна помощ, могат да загубят живота си.

Катя Сунгарска показа в студиото и снимка от процес на интубация и призова: „Нося маска, за да не стигам дотук. Който иска – да продължава да не носи маска.“ И припомни, че маските пазят и самите нас, и околните, а носенето им означава, че сме отговорни хора.