Янев още ли е министър? А Рашков? „Ястребите“ си траят

0
1431
радев
Радев на събор на русофили.

Демократична България са в шизофренна ситуация, хем са в коалиция с БСП, хем са против нея

Иван Михайлов

Руската агресия срещу Украйна свали картите и маските на политическата маса в България. Настана „революционна ситуация“. Членове на ръководството на „Да, България“ искат демонтирането на паметника на съветската армия-МОЧА в центъра на столицата и оставката на военния министър Стефан Янев, бивш премиер на две служебни правителства на президента Румен Радев и негов аватар, заради позицията му за „военните операции“ в Украйна. Получава се леко шизофренна ситуация за ДБ.

Партията е в управляващата четворна коалиция на коалициите заедно с бившата комунистическа партия, която дори не смее да гласува думата „санкции“ срещу Русия, а градската организация на БСП излезе с декларация в защита на МОЧА. 16 депутати от „ястребите“, както фамозният Ивайло Мирчев ги нарече, подкрепиха правителството на Кирил Петков със запазени квоти на Радев-Стефан Янев и комунистическия следовател, бивш депутат от БСП, Бойко Рашков.

Самият Янев, който не ходи дори до тоалетната без заповед от „Дондуков“№2, самодоволно обяви в предаването „Панорама“ по БНТ, че ако му поискат официално оставката, правителството ще падне. От вчера под сурдинка активисти на ДБ настояват и за отстраняването на вътрешния министър Бойко Рашков заради ареста на три непълнолетни деца, написали на МОЧА „Спасете Украйна“.

Подготвят се протести. Обаче депутатите от ДБ мълчат като риби. „Ястребът“ Мирчев, каква пародия, успя да каже само, че думите на Янев били неадекватни. Голям героизъм.

При нормално управление военният министър вече щеше да бъде свален, както и Бойко Рашков. Ноооо….правителството е съставено под натиска на Румен Радев, инсталирал свои хора на ключови позиции-МВР и МО, плюс изцяло прочистени и овладени специални служби. И някак „ястребите“ си траят. Не съм чул позиция по темата от Христо Иванов, този човек явно говори единствено за „съдебна реформа“ и нищо друго. Като папагал. И като часовник с кукувичка.

Не съм чул мнение от председателя на вътрешната комисия и зам.-председател на НС Атанас Атанасов, „борец срещу Държавна сигурност и БКП“. Атанасов не обели и дума, че бивш служител на ДС е назначен за главен секретар на МВР.

Няма и да чуем. Когато си на държавната софра и лапаш, няма какво да кажеш с пълна уста. Далаверата и постовете са по-важни.

Войната на Русия в Украйна свари България напълно неподготвена, със слабо правителство, проруски президент и проруско лоби на власт. Всичко се изчерпва с разкази от първо лице на вечно объркания Кирил Петков от среднощното заседание на евролидерите в Брюксел.

България е в разкрачена и смешна позиция, бяга като дявол от тамян от присъствието на войски на НАТО у нас. Не случайно в изявлението на американския президент Джо Байдън страната ни не фигурира като държава, в която ще бъдат разгръщани сили на НАТО в отговор на руската агресия.

Там явно са наясно с кой си имат работа. С държава без модерна армия, която разчита на руски ремонти и доставки за своите въоръжени сили. Да припомним, че всички усилия за модернизацията на българската армия бяха блокирани успешно през годините от хора като Стефан Янев и други книжни генерали. С държава, която хем е в НАТО, хем е с Русия.

С президент, чийто път към властта тръгна от събора на „русофилите“ на язовир Копринка през 2016 година. С държавен глава, чийто съветници са обвинени в корупционни схеми на руски бизнесмени, осигуряване на гражданство на руски олигарси и изнасяне на класифицирана информация в полза на Русия. С вицепрезидент, който присъства на всички „мероприятия“ на руското посолство и стотиците „хибридни“ съюзи, сдружения и параванни организации на Москва у нас.

С инсталирана марионетка като военен министър, който си мени мнението през два часа и под натиск. С руско-китайски проект, наречен „Продължаваме промяната“ на власт в Министерски съвет. Да припомним позорното гласуване в НС на предложението на ГЕРБ да се изключат от бюджета плащания за руския военнопромишлен комплекс.

Вече са забравени глупостите на Кирил Петков за някакъв батальон, някак под сурдинка мина информацията, че България е отказала молбите на Украйна за доставка на оръжие, мини, бронежилетки. Нищо учудващо. Министър на икономиката, тоест шеф на българския военнопромишлен комплекс е Корнелия Нинова, лидер на проруската БСП.

В същото време Полша се превръща в огромен логистичен център на подкрепата за нападнатата Украйна, докато у нас премиерът Петков търси „йонни“ таблетки за населението. Няма нужда от сравнения. Не са в наша полза. Светът вече не е същият след войната на Путин срещу суверенна Украйна. Руският диктатор обедини срещу себе си всички. Само България е същата. За нас е отредена скромната роля на бежански център и нищо повече. Нещо като „бензиностанция“, но без ракети и без бензин.