Блокираха над 1.6 тона сладолед заради бактерии

0
20
Снимка: Pixabay

Това е станало след проверки в цялата страна на БАБХ, възложени от прокуратурата

След възложена от Върховната административна прокуратура проверка за качество са блокирани 1671,77 кг сладолед, съобщиха от обвинението.

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е извършила 463 проверки в цялата страна за спазването на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на сладоледа. Проверката е била възложена от прокуратурата след разкрития в медиите за случаи на съдържание на колиформи и ешерихия коли в продавания в страната сладолед.

От БАБХ са връчили 29 предписания и 2 акта за административни нарушения. Установени са били несъответствия относно липса на информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост; липса на достатъчно прибори за разсипване на сладоледа; липса на индивидуално опаковани лъжички, при продажбата на сладолед до крайния потребител.

На един обект е била издадена Заповед за спиране на цялата дейност от ОДБХ в Търговище поради лошо техническо и хигиенно състояние на оборудване и липса на записи по технологичната документация.

Взети са били и 67 проби от готов продукт от предприятия за производство на сладолед. До момента са били получени резултати от лабораторни изпитвания на 27 проби, в 10 от които е установено несъответствие по показател еnterobacteriacea, свързано с критериите за хигиена.