Боил Банов: Водим дела със Софийския университет за двореца в Балчик и къща в Трявна

0
41
банов
Боил Банов

Ремонтът на фасадата на ректората не е съгласуван с министерството, казва той

Министерството на културата води дела срещу Софийския универистет заради разрушен паметник на културата в Трявна. Институциите водят спор и заради Царския дворец в Балчик. Това обяви пред NOVA министърът на културата Боил Банов.

„В университета има някакъв рецидив. Някой, който се занимава със собственостите на СУ, много сериозно подвежда ръководството. Имаме проблеми с тях заради Царския дворец в Балчик. Водим дела за една къща в Трявна, която съсипаха. Това е един рецидив на немарливо и некоректно държание. Има неразбиране“, обясни Банов.

„Сигналът ми го подаде моята съпруга, тя видя в социалните мрежи снимка на хора, които правят ремонт на фасадата. За такива дейности има един-единствен ред – съгласуване с Министерството на културата“, заяви Банов по повод скандала с ремонта на сградата на Ректората на Софийския университет.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки, от които става ясно, че се пробиват дупки около прозорците. Сградата е обявена за паметник на културата. Ремонтните дейности са спрени 10 минути след получаването на сигнала. На място пристига и полиция, за да опише ситуацията.

Ректорът на Софийски университет не е бил запознат с ремонтните дейности по фасадата на сградата. В Балчик пък перманентно се извършват някакви ремонтни дейности, които не се съгласуват с културното министерство.