Софийската градска прокуратура: Няма да се поддадем на външно влияние при решаването на делата

0
75
Съдебната палата в София

Всеки прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът, твърдят от ведомството

„Категорично смятаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности. Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им“, заявиха от Софийската градска прокуратура (СГП) в своя позиция.

От СГП обясниха, че позицията им е във връзка с „множество коментари, разпространени в публичното пространство за безпристрастно провеждане на проверки по реда на Закона за съдебната власт и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс относно действия на лица, заемащи висши публични длъжности“.

Вчера заместник главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Сигналът е в 3 направления. Едното е за престъпления срещу правосъдието. Второто е, че Гешев обитава почивна база на прокуратурата в курорта Боровец и третият е за незаконен запис на член на висшия съдебен съвет.

Софийската градска прокуратура е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за престъпления против републиката. Ръководството на СГП заявява, че всеки един прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът.

Ръководството на СГП декларира, че в рамките на законовите си правомощия няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или използването им за цели извън наказателното производство, още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица.