Смъртта променя законите и правилата, а превенция кога ?

Ефективно ли е съкратеното съдебно следствие и признаването на вината като индулгенция ?

0
332
смъртта
Помните ли Вероника Здравкова убита по същия начин като Виктория Маринова ?

Какво е общото между убийството на Виктория Маринова и условната присъда на шофьор, убил двама души на тротоар ?

Стефан Ташев

След убийството на Виктория Маринова русенци се активизираха и внесоха в общината подписка за повече мерки за сигурност в местата за спортуване в крайдунавския град. Хората искат там да има полиция или частна охрана, видеонаблюдение и т.н. Те са прави. Оказва се, че доста преди убийството на Виктория и други жени, които спортуват в парка на младежта, са били притеснявани и заплашвани от хора като Северин Красимиров, заподозрян за престъплението.

Не знам дали потърпевшите са подали жалби в полицията или са предпочели да замълчат. Ако са направили първото, значи полицията не си е свършила работата. Не е пратила поне кварталния инспектор да провери за какво става дума, а общината не си е мръднала пръста да гарантира сигурността на гражданите с охрана и видеонаблюдение.

Ако там имаше охранители или полицаи едва ли Северин щеше да има куража да извърши това гнусно престъпление, предизвикало световен отзвук.

Това в правото се нарича превенция. Превенцията (на латински: praeventio – изпреварвам, предупреждавам; на английски: prevention) е термин от пеналистиката, с който се означават предварителните правоохранителни мерки насочени към предотвратяване извършването на престъпления и други правонарушения.

Превенцията е сред основните задачи на МВР-предотвратяване и разкриване на престъпления.  В случая с Виктория е извършено само второто. Ако го имаше и първото тя просто щеше да е жива. Сега община Русе сигурно ще сложи и видеонаблюдение и охрана на мястото, за да могат спортуващите да се чувстват сигурни.

Но това няма да върне Виктория. За съжаление в България смъртта променя законите и правилата. Или казано по друг начин всяка законодателна грешка се плаща с кръв.

Покрай убийството на шефката на русенската телевизия ТВН депутати се усетиха, че Северин Красимиров може да се измъкне от доживотна присъда без право на замяна, ако бъде признат за виновен от съда.

Това е напълно възможно, примери много, но един е много пресен и почти на 100% прилича на убийството на Виктория Маринова.

Става дума за ужасната смърт на едно младо момиче, студентката във Велико Търново Вероника Здравкова.Вероника бе нападната докато се връща от работа от рецидивиста ром Илиян Здравков по тъмния и необезопасен път между гарата и Южния пътен възел в старата столица на 28 февруари 2015 г.

Според показанията на Здравков, той убива с брадва Вероника за нищо, за да и вземе чантата с 25 лева. Това е. Толкова струва човешкият живот. И тогава имаше протести-на няколко митинга във Велико Търново хората поискаха общината да обезопаси пътя, на който е нападнато убитото момиче. Също като при Виктория Маринова.

Три години по-късно общината е сложила осветление, но само това. Хората  минават от гарата в подлеза под южния пътен възел, който продължава да тъне в мрак. И чака поредният скучаещ Илиян с брадвата.

Двете трагедии можеше да бъдат избегнати ако имаше превенция и ако управата си беше свършила работата. Едва ли в полицията в Русе не знаят, че паркът в града е необезопасен и няма охрана. Също като пътя за Южния пътен възел в Търново.

Но да се върнем към правото. Убиецът на Вероника- рецидивистът Илиян Здравков, с шест присъди зад гърба си и обявен за национално издирване заради бягство от последното си наказание 1,4 г. затвор, се призна за виновен в съда, разкая се „искрено“ за извършеното престъпление и получи 30 г. зад решетките заради съкратено съдебно следствие. Присъдата на Окръжен съд-Велико Търново бе потвърдена от Апелативния и Върховния касационен съд. Вместо доживотна присъда без право на замяна.

Какво да се прави такъв е законът. Бъдете сигурни, че и процесът срещу Северин Красимиров ще протече по същия сценарий. И какво следва-30 години затвор. Северин е на 21 години, ще излезе след 15-20 г, като закоравял рецидивист. Е за какво беше тази обществена ненавист, протести и манипулации ?

Преди два дни един почернен баща от Горна Оряховица изплака пред медиите по повод присъдата на убиеца на сина му, прегазен заедно с още двама души от неопитен шофьор на тротоар. За убийството на двама души и нанасянето на средна телесна повреда на друг младежът получи от Окръжен съд-Велико Търново условна присъда от 4 години. Пак заради признаване на вината и съкратено съдебно следствие.

Това показва, че законът не работи. И трябва да се преправи „с кръвта“ на жертвите.

Как, кога и защо е друг въпрос. А когато законът не работи идва популизмът. Искане за смъртно наказание след всяко убийство и вадене на политически дивиденти от това. 

А можеше законодателите просто да предвидят тази възможност при умишлени убийства и други тежки престъпления дали съкратеното съдебно следствие ще окаже нужния ефект. Или ще сее смърт.