Боил Банов: Глоба 30 хил. лв. за Софийския университет за надупчената фасада на ректората

0
37
СУ "Св. Климент Охридски Снимка: Дневник

Следващата седмица ще бъде връчен актът, дупките ще бъдат запълнени, казва министърът

Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община, се пробиват дупки да се монтират нови по някаква схема, която от университета са решили, че е добра“. Така министърът на културата Боил Банов коментира пред БНТ скандала с надупчената сграда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, за да бъдат поставени климатици.

„Мисля, че тъй като това е рецидив при тях и управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към университета, не е е най-силната част на тази институция, ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 000 лева“, каза Банов.

Министърът не е говорил с ректора, откакто се е случило това и не го счита за необходимо. В случая има ясно нарушение, категоричен беше той. По негово мнение има някой, който се занимава с имотите им и е некомпетентен.

Дупките по фасадата ще бъдат запълнени с подобаващи материали.

„Има много такива казуси на територията на цялата страна и се действа по един и същ начин“, каза Банов и подчерта: „Подходът е един и същ. Той е безкомпромисен“.

Проблемът се решава с непрекъснати проверки, глоби, наказания, с прецизни указания, смята министърът.

„Вместо да си изплющиш климатичните тела на централната фасада, ти можеш да ги отведеш някъде назад. Съзнанието за това, че обитаваш и поддържаш сграда паметник на културата е нещо, което се гради във времето“, категоричен бе той.

Банов коментира и оставените да се саморазрушат паметници на културата. Той обясни, че става въпрос за два случая. В първия са хора, които нямат средствата да реагират и предпочитат да го продадат, но паметник на културата в лошо състояние не носи голяма печалба и чакат някакво събаряне или промяна в закона. Другият случай е на инвеститори, които търсят ситуация във времето, за да префасонират обекта.

„Това е една игра на котка и мишка, която ние устойчиво следваме без никаква промяна в нашето поведение. Доста са и добрите примери“, коментира Банов.

Бившата сграда на Националния институт за паметници на културата на бул. „Дондуков“ ще бъде придобита от Столична община. Сградата ще бъде реновирана и ще бъде предоставена за културна инфраструктура. Ще бъде превърната в галерия. Ремонтът ще е за сметка на общината.